Noorwegen

“Wij, adjudant Diane Steenvoorden en opperwachtmeester Puck Westbroek, werken op de brigade Veluwe in Soesterberg binnen het team Militaire Politiezorg. In ons bewakingsgebied valt onder andere de Van Braam Houckgeestkazerne (Doorn), waar het Korps Mariniers is gehuisvest en wordt getraind.

Adjudant Diane Steenvoorden en opperwachtmeester Puck Westbroek in het uitgestrekte Noorse oefenterrein.

Het Korps Mariniers houdt jaarlijks zijn arctic- en bergtrainingen in het noorden van Noorwegen. Opper Westbroek en ik vormen samen dit jaar het detachement van de KMar dat voor een periode van 2 maanden meereist naar Noorwegen. Als 2 vrouwen binnen een mannenbolwerk staan we ons 'mannetje' en de samenwerking met het Korps Mariniers en de lokale ketenpartners is erg goed.

De ziekenboegauto staat klaar in het veld, met op de achtergrond het noorderlicht, een bijzonder natuurverschijnsel.

Door COVID-19 is de voorbereiding voor de training compleet anders dan andere jaren. Vooraf zijn wij een week in thuisquarantaine geweest. Vervolgens zijn wij ook nog 10 dagen in quarantaine geweest op het Nederlandse militaire kamp in Noorwegen. De Noorse autoriteiten hebben met strenge restricties ingestemd met de komst van het korps en hielden alles met argusogen in de gaten.

Doordat de eenheid verspreid over 2 weken invloog, moesten wij op het kamp ook nog eens van elkaar gescheiden blijven, zodat niemand elkaar kon besmetten. Het was een logistieke uitdaging en een kopzorg voor de staf van de eenheid, maar uiteindelijk is niemand ziek geworden. Uit angst om door de Noorse bevolking alsnog besmet te worden, zijn er zeer strenge restricties opgelegd voor iedereen op het kamp. Normaal gesproken mogen de militairen een weekend uitgaan in een grote stad in Noorwegen, maar dit jaar was dat ten strengste verboden.

Puck Westbroek houdt het verkeer tegen, zodat een paar 100 mariniers, die dagen in het veld hebben getraind, veilig in de bus kunnen stappen.

In het gebied rondom het kamp onderhouden wij contact met de Noorse politie en de Noorse military police. Op het moment dat er een incident zou zijn waarbij een Nederlandse militair betrokken is, worden wij gebeld en zullen wij assisteren bij het onderzoek en trachten het onderzoek te claimen, om zodoende de afhandeling plaats te laten vinden bij het Openbaar Ministerie, afdeling Militaire Zaken in Arnhem.

Tijdens een bergtraining leer je overleven onder extreem koude omstandigheden.

Tijdens de arctic-training zijn wij verplicht om een arctic introduction course te volgen, waarin je leert om te overleven onder extreem koude omstandigheden. Ook ben je verplicht de arctic drivers course te volgen. Tijdens deze training kregen wij de mogelijkheid om een bergtraining mee te maken onder leiding van een mountain leader.

In het noorden van Noorwegen is het sowieso al aan de koude kant, maar tijdens het klimmen daalt de temperatuur ook nog eens snel. Het is de bedoeling dat het Korps Mariniers onder barre omstandigheden wordt getraind en daar leent dit deel van Noorwegen zich uitstekend voor.

De natuur in Noorwegen is prachtig en ruig. Bergen, fjorden, watervallen in overvloed. Het is geen straf om voor een periode van 2 maanden ons werk hier uit te voeren.”

Adjudant Diane Steenvoorden en opperwachtmeester Puck Westbroek
Detachement KMar Artikel 4 DetCo/HOvJ Noorwegen