03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto’s én een video...

…van de verhuizing van De Nederlandsche Bank

Een enorme operatie, die in het diepste geheim is voorbereid. Begin oktober heeft de Koninklijke Marechaussee de goudvoorraad en andere waardegoederen van De Nederlandsche Bank verhuisd van Amsterdam naar Haarlem. De marechaussees waren verantwoordelijk voor de veilige overdracht van maar liefst 200 ton aan goudstaven, gouden munten en euro’s, met een totale waarde van 15 miljard euro.

De KMar voerde de complexe verhuisoperatie uit in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, de lokale gemeentes en natuurlijk de bank zelf. Een geolied team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), de Hoog Risico Beveiliging (HRB) en de KMar motorpool droeg zorg voor een veilige en soepele verhuizing. Ondertussen stond een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden paraat ‘voor het geval dat’.

Adjudant Rik was coördinator vanuit de BSB. De BSB doet geregeld waardetransporten voor DNB, maar deze operatie was behoorlijk fors. “De aanloop was uitgebreider, er moest met meer partijen worden afgestemd en de operatie zelf duurde bijna 24 uur. In totaal zijn er wel een paar honderd man mee bezig geweest.” Over een paar jaar wordt de goudvoorraad naar een nieuw DNB-pand op Camp New Amsterdam in Soesterberg verhuisd.  

Meer weten? Bekijk hieronder de foto’s!

Na een jaar van voorbereiden is het dan zover: de laatste briefing voordat de grote operatie van start gaat.

DNB heeft de kluizen leeggeruimd en de geldvoorraad op de binnenplaats klaar gezet voor vertrek.

Even snuffelen of de boxen echt alleen maar goud en euro’s bevatten.

Vele handen maken licht werk. Landmachtlogistiekelingen nemen het laden en lossen en het vervoer voor hun rekening.

De HRB is verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van DNB. Voor deze omvangrijke operatie zijn er extra HRB’ers ingezet.

Niets wordt aan het toeval overgelaten. Om het inladen onverstoord te laten verlopen, is een hek om de bank geplaatst.

De vrachtwagens zijn bijna klaar voor vertrek. De beide hoofdpoorten zijn tegelijk open - wat ongebruikelijk is - dus extra beveiliging is noodzakelijk.

En dan is het zover. Het eerste transport vertrekt vanuit hartje Amsterdam naar Haarlem. Een motorrijder van de KMar maakt de weg vrij. BSB’ers beveiligen het transport en letten onderweg op afwijkende zaken.

Halt! Al het verkeer moet wijken voor dit belangrijke transport. Ook de tram wordt tot stilstaan gemaand.

Het eindstation is bereikt. De geldvoorraad wordt de komende jaren ondergebracht in een voormalige drukkerij.

Operatie geslaagd: na bijna een etmaal verhuizen middels meerdere transporten zijn de kluizen in Amsterdam dan echt leeg. DNB blijft wel kantoor houden in het Amsterdamse gebouw.

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Video: adjudant Richard Frigge | Foto’s: sergeant-1 Mike de Graaf