Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf. 

Deze keer: Verhuizing goud en geld van De Nederlandsche Bank

Bij de verhuizing van het goud en geld van De Nederlandsche Bank hebben eenheden van de Koninklijke Marechaussee gezorgd voor de beveiliging en begeleiding van de verschillende transporten. Hierbij werden zij ondersteund door politie en Defensie. De operatie is goed en soepel verlopen.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee, sergeant-1 Mike de Graaf

Marechaussee schiet man in been op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een man in zijn been geschoten. De man vertoonde agressief gedrag en belaagde de marechaussees met een groot mes. Er waren eerder verschillende meldingen binnengekomen van geschrokken passagiers die een man in de vertrekhal zagen zwaaien met een groot mes. De man reageerde niet op herhaaldelijke oproepen om het mes neer te leggen. De man kwam steeds dichterbij, waardoor de marechaussees zich genoodzaakt voelden om hem neer te schieten. Er raakte verder niemand gewond.

Marechaussee houdt Amsterdammer aan met 6 Albanezen op jacht

Een 65-jarige Amsterdammer is aangehouden door de Marechaussee. Hij wordt verdacht van de smokkel van 6 Albanezen met een zeiljacht. Het jacht lag op een ongebruikelijke plek en voer met de verkeerde verlichting in de buurt van Den Helder. Daardoor viel het jacht op bij een patrouilleschip van de Kustwacht. Bij de controle gaf de schipper aan dat er nog meer mensen aan boord waren. De 6 Albanezen kwamen tevoorschijn en de schipper werd aangehouden voor mensensmokkel.

Netwerk van mensensmokkelaars opgerold

De Marechaussee heeft in een internationaal samenwerkingsverband een netwerk van mensensmokkel opgerold. Van de 12 verdachten zijn er 2 in Nederland opgepakt voor het smokkelen van migranten vanaf Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Er werd € 3.000,- per persoon gevraagd voor de overtocht van het Europese vasteland naar Engeland.

Albaniër met € 110.000,- cash in tas gearresteerd

Een 27-jarige man uit Albanië is aangehouden op de A12 nadat marechaussees een tas met daarin € 110.000,- aan contant geld in zijn auto vonden. De man werd gespot nabij de grensovergang Zevenaar door leden van het Grensoverschrijdend Politieteam. De Albanees kon zijn identiteit niet aantonen. Bij de doorzoeking van de auto werd de tas aangetroffen in de ruimte van het reservewiel. Hij kon geen goede verklaring geven voor het geld, waarop hij is aangehouden op verdenking van witwassen.

Agressieve man op vlucht moet nog 5 jaar brommen in België

De Marechaussee heeft een 58-jarige man aangehouden voor het ernstig verstoren van de orde aan boord van een vliegtuig afkomstig uit Curaçao. Ook bleek de man nog een openstaande gevangenisstraf van 5 jaar te hebben in België in verband met een drugsdelict. De man zou in een vechtpartij zijn beland met een andere passagier en hij luisterde niet naar aanwijzingen van het cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij heeft aangifte gedaan voor het in gevaar brengen van de vliegveiligheid. Voor het uitzitten van de gevangenisstraf wordt de man overgeleverd aan België.

Drugs in chips en koekjesverpakkingen

Ondanks dat de hennep in verpakkingsmateriaal van chips en koekjes was verstopt kwam de Koninklijke Marechaussee de drugs toch op het spoor in Hoogerheide. De hennep werd gevonden in een auto bij een controle aan de A4. In het voertuig zaten 4 personen: een man en 3 vrouwen. Verder bestuurde de man de auto zonder rijbewijs en onder invloed van drugs. Alle personen zijn aangehouden.

Arrestaties na vondst doorgeladen shotgun in woning

In Den Bosch heeft de Koninklijke Marechaussee een 46-jarige militair en zijn vrouw opgepakt voor verboden wapenbezit. In hun woning lag een doorgeladen shotgun en een grote hoeveelheid munitie geschikt voor diverse wapens. De recherche van de Koninklijke Marechaussee had informatie dat de man in het bezit was van een vuurwapen. Een arrestatieteam van de Marechaussee viel de woning binnen en hield het tweetal aan.

Verdachte van mensensmokkel opgepakt bij Venlo

Een 33-jarige Fransman is op de A67 bij Venlo aangehouden voor mensensmokkel. De man had 4 Vietnamezen in zijn auto. Bij de controle bleek dat de 4 Vietnamezen geen reisdocument bij zich hadden. Daarop is de man meteen aangehouden. De 4 passagiers zijn meegenomen voor verder onderzoek. De controle bij Venlo werd uitgevoerd om illegale grensoverschrijding en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.