09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

KMar motorpool begeleidt transport Zebra Sword

De motorpool van de KMar heeft 22 oktober een militaire colonne over de openbare weg begeleid van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort. Het transport bestond uit meer dan 20 gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard 2-bergingstank. De motorrijders begeleidden de voertuigen naar het oefenterrein voor de landmachtoefening Zebra Sword.

In het kader van Zebra Sword bereiden militairen van 4 landmachtbrigades zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Zebra Sword duurt van 26 oktober tot 11 november. De oefening zou eerst in Duitsland plaatsvinden, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst.

Foto's: Heidie Mulder-Stoffer. Video: adjudant Richard Frigge.

BSB neemt deel aan luchtmachtopleiding

Een tiental leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) heeft deelgenomen aan de Helicopter Weapon Instructors Course (HWIC) van de Koninklijke Luchtmacht. Die werd de afgelopen 12 weken gehouden. De BSB'ers waren onder meer actief in Rotterdam. Ze speelden niet alleen voor oefenvijand, maar werden ook met helikopters naar de 'plaats delict' gevlogen voor een bevrijdingsactie.

Was het voor de BSB’ers een 'reguliere' oefening om hun hoge graad van geoefendheid op peil te houden, voor de vliegers en loadmasters van de luchtmacht was het een onderdeel van een bijna 3 maanden durende opleiding tot wapeninstructeur. Tijdens 1 van de onderdelen van de cursus, de zogenoemde HWIC SOF, ligt de focus op bijzondere inzetten in samenwerking met special forces-eenheden.

Collega publiceert kinderboek ‘Op zoek naar een Schat’

Opperwachtmeester Dennis van Vilsteren heeft onlangs een educatief kinderboek gepubliceerd. ‘Op zoek naar een schat’ is geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar. Het gaat over vriendschap, geschiedenis, leven en dood, verpakt in een avontuur rond een landkaart uit de Tweede Wereldoorlog. In korte tijd zijn er al ruim 400 exemplaren verkocht.

Het idee voor het boek ontstond tijdens een plaatsing in Irak. “Tijdens het begin van de COVID-19-periode zaten we met een team in Bagdad en werd het, ook daar, erg rustig”, vertelt Van Vilsteren. “Daardoor bleef er genoeg tijd over voor andere dingen.” Het is uiteindelijk allemaal snel gegaan, want slechts een half jaar later lag het boek al in de winkel.

Een deel van de opbrengst gaat naar de Tobias Sybesma Foundation (www.tobiassybesma.nl), dat zich inzet voor de bestrijding van hersenstamkanker. Aan deze ziekte is Tobias Sybesma (12), het zoontje van de illustrator van het boek, Reitse Sybesma, 2 jaar geleden overleden. Van Vilsteren: “Iedereen die het boek koopt, helpt mee aan Tobias’ droom om ervoor te zorgen dat er niemand na hem aan de ziekte komt te overlijden.”

Keijer gastspreker op webinar (militaire) politievrouwen

Het Jakarta Centre For Law Enforcement (JCLEC) heeft deze week vanuit Indonesië het webinar ‘Stories of Success in the Field’ georganiseerd, waarbij (militaire) politievrouwen van over de hele wereld virtueel zijn samengekomen. Het evenement bood de deelnemers de gelegenheid om naar inspirerende verhalen te luisteren en professionele strategieën te bespreken om meer gelijkwaardigheid in hun organisatie te bereiken.

Vanuit de Marechaussee was kolonel Sandra Keijer een van de inspirerende gastsprekers, die de politievrouwen motiveerde om “netwerken te bouwen en zich uit te spreken”. Niet alleen in Indonesië is er sprake van een glazen plafond dat vrouwen belemmert om door te stromen naar leidinggevende posities; dat gebeurt nog over de hele wereld. “Hoe moeilijk het soms ook is, blijf in jezelf geloven en in de redenen waarom je dit vak hebt gekozen. Je organisatie en je community hebben je nodig”, sprak Keijer de vrouwen toe.

Het door de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) gefinancierde evenement bood de deelnemers tevens een platform om hun professionele netwerken uit te breiden. Dit past binnen het doel van JCLEC om gelijkwaardigheid en empowerment van politievrouwen te bevorderen.

Week van de werkstress naar werkplezier

In de week van 16 tot en met 20 november vindt de landelijke ‘week van de werkstress naar werkplezier’ plaats. In deze week worden allerlei activiteiten georganiseerd die de collega’s helpen om het werkplezier te verhogen en de werkstress te verminderen. Vanwege COVID-19 zijn alle activiteiten dit jaar digitaal. 

Het activiteitenaanbod is heel divers en voor iedereen zit er wat tussen. Zo kun je deze week leren je agenda en inbox de baas te zijn, een workshop volgen om effectiever te communiceren of met stress om te kunnen gaan. Maar deelnemers kunnen ook stil staan bij zingeving en kennis opdoen over voeding, slaap en ademhalingstechnieken. Tevens zijn een aantal activiteiten extra interessant voor leidinggevenden.

Het volledige aanbod van sessies en workshops is op intranet te vinden via: https://intranet.mindef.nl/dosco/Duurzaam_Inzetbaar_
Defensie/nieuwe_opzet/DGI/Inhoud_site/Werkstress_
naar_Werkplezier.aspx.
Je kan je hier ook aanmelden.

De 'week van de werkstress naar werkplezier' is een landelijk initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waar Defensie sinds 2018 aan deelneemt. De KMar heeft dit jaar voor het eerst een eigen programma naast dat van Defensie.

Koning bezoekt operationeel hoofdkwartier Marechaussee

Koning Willem-Alexander heeft begin oktober een bezoek gebracht aan het Landelijk Tactisch Commando (LTC) van de Koninklijke Marechaussee in Huis ter Heide. Hij hoorde hier onder meer over de recente verhuizing van het goud van De Nederlandsche Bank. Dergelijke operaties stuurt de Marechaussee centraal aan vanuit dit operatiecentrum.

De koning sprak met medewerkers over hun ervaringen met Informatiegestuurd Optreden (IGO). Maar ook de inzet van de KMar tijdens de coronacrisis en het plannings- en sturingsproces kwamen aan bod. De vorst kreeg de werking van het operationele hoofdkwartier gedemonstreerd door middel van virtual reality. In de meldkamer zag hij hoe de Marechaussee handelt op het moment dat reguliere werkprocessen verstoord dreigen te worden.

Toenemende dreiging

Het LTC verzamelt en analyseert informatie die belangrijk is voor de uitvoering van marechausseetaken. Op basis hiervan worden de brigades ingezet. Het is in 2016 opgericht om goed in te kunnen spelen op de toenemende dreiging van (grensoverschrijdende) criminaliteit, terrorisme en illegale migratie.

Veteranendag KMar 2020: anders dan anders

Begin oktober heeft de KMar de jaarlijkse Veteranendag gevierd. De 21e editie kreeg door de COVID19-maatregelen een andere invulling dan gebruikelijk. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens heeft ditmaal in bijzijn van slechts een klein gezelschap een krans gelegd om zo dankbaarheid en respect te tonen voor de collega’s die zijn omgekomen tijdens missies in het buitenland.

Omdat er ditmaal geen centrale bijeenkomst kon plaatsvinden, hebben alle veteranen een kaart (met presentje) thuis gestuurd gekregen. Via een QR-code op de kaart konden zij een video bekijken waarin KMar-veteranen over hun missie vertellen. De opname bevat ook een dankwoord van plaatsvervangend commandant en veteranenambassadeur generaal-majoor Vincent Egbers, en speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek van het Orkest Koninklijke Marechaussee.

NMK Golf op Het Rijk van Nijmegen

Eind september werd het Nederlands Militair Kampioenschap Golf gehouden op de golfbaan Het Rijk van Nijmegen. Het deelnemersveld telde in totaal zo’n 300 spelers van verschillende krijgsmachtdelen. In de ochtend streden de spelers uit de handicapklasses 2 en 4 om de winst, in de middag mochten de klasses 1 en 3 het veld op.

In de handicapklasse 4 eindigde de 56-jarige adjudant Robert Hommen van de Marechaussee bovenaan met 42 stablefordpunten. Deze eerste prijs was een verrassing voor de tweede teamleider van de Brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord, die pas 4 maanden zijn Golfvaardigheidsbewijs had. Door de winst is zijn handicap gedaald naar 33 en kan hij volgend jaar meedoen in een hogere klasse.

In klasse 1 ging Job Sicking van de Koninklijke Marine met de eerste plek aan de haal, met 76 slagen. Bij de dames was dat Wijngaarden met 87 slagen. In de klasses 2 en 3 eindigden Driesen en Boogaard bovenaan met respectievelijk 38 en 39 stablefordpunten. Vanwege COVID-19 was er geen prijsuitreiking en kregen de winnaars hun medaille met de post thuisgestuurd.   

Het jaarlijkse evenement werd georganiseerd door het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS).