06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Bram, groepscommandant eskadron Hoog Risico Beveiliging

Werken in een dynamische omgeving deed hij al en dat beviel hem goed, maar hij miste in zijn functie bij de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol een stukje leidinggeven. Dus daar ging de 32-jarige opperwachtmeester Bram naar op zoek. Nu werkt hij sinds juni 2019 als groepscommandant bij het eskadron Hoog Risico Beveiliging. Daar is hij verantwoordelijk voor en geeft hij leiding aan een groep van 7 marechausseebeveiligers, die als HRB-operators statisch en dynamisch objecten met een hoog risicoprofiel bewaken en beveiligen.

Bram voelt zich in zijn rol als senior medewerker bij de HRB als een vis in het water. "Ik help jongere collega's graag om zich verder te ontwikkelen. Ik vind het mooi om te zien als ze in het uitvoeren van hun taken steeds verder groeien. Ik haal daar energie en voldoening uit." Ook op persoonlijk vlak houdt hij zich als leidinggevende bezig met zijn teamleden. "Ik ben de hand op de schouder, maar ook de schop onder de kont als dat nodig is. Ik vind het belangrijk om te weten hoe mijn mensen in de wedstrijd staan. Ook als er privé iets speelt. Dan kan ik daar rekening mee houden. Tijdens het werk moeten de operators namelijk niet met de gedachten ergens anders zijn. Ze moeten blindelings op elkaar kunnen vertrouwen als de situatie daarom vraagt. 1 blik moet genoeg zijn."

Op het moment dat er bij of in de buurt van een object een incident plaatsvindt, gaat Bram als groepscommandant ter plaatse om ondersteuning te verlenen aan zijn collega's. "Ik sta het liefst tussen de operators op straat, vooraan, als er gewerkt moet worden. Maar als groepscommandant moet je ook een stap naar achteren kunnen zetten en het overzicht bewaren. Dan kun je de juiste beslissingen nemen om een incident succesvol op te lossen." Het is de groepscommandant die uiteindelijk beslist wat de vervolgacties worden en contact onderhoudt met externe partijen. "Schaal je op of niet, ontruim je een locatie of niet? Jij staat in contact met de teamleider Operatien en de externe partners, die op basis van jouw informatie zwaarwegende beslissingen moeten nemen."

Vernieuwd concept

Momenteel is de HRB bezig met het introduceren van een vernieuwd concept van bewaken en beveiligen. Minder statisch en meer dynamisch, legt Bram uit. "Dit betekent dat we minder voor een object staan en afwachten tot er wat gebeurt. We gaan juist op zoek naar afwijkende zaken in de omgeving van onze objecten, dynamisch en proactief. Zichtbaar en onzichtbaar informatie verzamelen om onze situational awereness en informatiepositie te vergroten en op te treden op basis van informatie. We worden door dynamisch te werken ook onvoorspelbaar. Hierdoor is het voor kwaadwillenden zeer lastig om iets tegen ons te plannen. We zijn er wel maar je weet nooit precies waar en met hoeveel. We passen dit nieuwe concept nu al toe op diverse locaties en dat bevalt ons en onze ketenpartners prima."

De HRB is nog op zoek naar nieuwe groepscommandanten. Bram legt uit wat zijn functie interessant maakt. "Je gebruikt je ervaring om jonge collega's de juiste mindset mee te geven en klaar te stomen voor de toekomst. Maar je werkt ook aan je eigen leidinggevende en coachende vaardigheden. Dat maakt deze functie uniek. Bewaken en beveiligen is een doorlopend veranderproces. Door te blijven zoeken naar verbeteringen denk en adviseer je mee over de ontwikkeling van nieuwe werkprocessen. Daarnaast vorm je de schakel tussen de operators en de staf. Zo heb je ook de mogelijkheid om ideeën en zaken die op de werkvloer spelen of jou opvallen aan te kaarten bij de leiding. Als je dan ziet dat daardoor zaken veranderen, geeft dat veel voldoening. Ik zit hier prima op mijn plek."

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Ruud Mol | Montage: Karel Polack