Madrid, Spanje

“Sinds augustus 2019 woon ik in Spanje, waar ik voor de Marechaussee de schakel vorm op het gebied van internationale rechtshulp. Hiervoor werkte ik op Curaçao en Aruba en ben ik tot dusver driemaal op missie/uitzending geweest. Werken in een internationale omgeving met hoge mate van zingeving gaat in je bloed zitten. De functie van liaison officier biedt me de kans om mezelf verder te ontwikkelen. Naast mijn werk studeer ik ’s avonds en in de weekenden voor de executive MBA, een intensieve studie op niveau. Hiervoor heb ik een traject aan Yale School of Management afgerond. Zo probeer ik mijn waarde voor onze bijzondere organisatie te vergroten.

Werken in een internationale omgeving met hoge mate van zingeving gaat in je bloed zitten.

Binnen mijn werk kan ik het leven van anderen op positieve wijze veranderen. Een voorbeeld. Op dit moment zit er een vrouw in Spanje vast. Zij wordt verdacht van mensenhandel op grote schaal. Onder valse voorwendselen lokte zij Afrikaanse mannen en vrouwen uit hun land. Wekenlang werden zij als dier behandeld, opgesloten en mishandeld, tot ze gehoorzaamden. De slachtoffers belandden in de prostitutie. Na het oprollen van het netwerk meldden 4 slachtoffers zich voor asiel in Nederland. Hun aangrijpende verhalen stonden op schrift. Na het lezen van de verbalen ben ik met een Spaans onderzoeksteam naar Nederland afgereisd om de tragische voorgeschiedenis van deze mensen te valideren. Door de partijen samen te brengen, zijn nu 3 van de 4 slachtoffers erkend als slachtoffer van mensenhandel. Door deze erkenning verandert hun leven, wat ruimte biedt voor verwerking. Doordat wij als liaison officieren daadwerkelijk een verschil kunnen maken in dit soort zaken, maakt dat dit bijzonder en zingevend werk is.

De overtocht per ferry van Zuid-Spanje naar de Spaanse enclave Ceuta, in het noorden van Marokko. Naast Spanje, vallen ook Malta en Marokko onder mijn verantwoordelijkheid.

Een vast onderdeel van het werk bestaat uit netwerken, meetings en reizen. Als liaison werk je in een diplomatieke wereld. In deze functie groei ik sterk in internationaal netwerken, in mijn optiek een gouden kernkwaliteit. Je kunt alleen resultaat boeken als je een relatie met mensen opbouwt. Na het aangaan van echt contact komen de werkgerelateerde onderwerpen ter sprake, zoals trends op het gebied van migratie of bijvoorbeeld een mogelijke terreurverdachte in het gebied. Zo vergaar je informatie die je deelt met Nederland.

Na afloop van het bezoek aan de Policia Nacionial (grenscontrole) geven we enkele presentjes, waaronder stroopwafels. Op de foto zie je het hoofd van de grensbewaking (waardevol contact) en Mirte van de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade.

Spanje maakt een moeilijke tijd door. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen er in een ijshal in mijn buurt honderden lichamen opgebaard. Een bizarre werkelijkheid. Ondertussen moest ik 3 maanden thuisblijven. Een behoorlijke uitdaging voor iemand met een energiesurplus. De ambassade is nog zo goed als gesloten, maar inmiddels mogen we weer naar buiten. Enorm fijn om mensen na zo’n lange tijd weer in het echt te ontmoeten en te spreken.

Uitleg over ‘slimme’ camera’s, die alle kentekens koppelen en gekoppeld zijn aan diverse databases.

Het is een bijzondere ervaring om te mogen werken en leven in Spanje. We zijn volop in ontwikkeling als netwerk, gedragen door het team in Nederland. Dit gevoel van verbroedering raakt me en maakt werken bij de Marechaussee uniek. Als militair werkzaam voor Buitenlandse Zaken wordt ons veel vertrouwen gegeven om dat te doen wat nodig is om de wereld een beetje veiliger te maken en de levens van anderen positief te beïnvloeden. Al met al een prachtige en uitdagende baan waar ik mijn energie prima in kwijt kan.”

Kapitein Menno Bakker
Liaison officier Spanje, Marokko en Malta