03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto’s...

...van een eindoefening van het Cadetteneskadron KMar

Aangiftes, ongewilde schoten, aanrijdingen, een mensensmokkelzaak, burgers die in opstand komen en een aanslag op een vip. KMar-collega’s die van aanpakken weten, zijn begin juli op Kamp Beverlo in België helemaal op hun plek. Het grootste militaire oefenterrein van onze zuiderburen was namelijk een week lang het decor van een eindoefening van het Cadetteneskadron KMar. 37 cadetten (een combinatie van lang en kort model (opleidingsduur: 4 jaar en 1 jaar) en doorstromers) kregen het flink voor de kiezen en werden getest of ze uit het juiste hout gesneden zijn voor een toekomstige functie als officier.

Bijzonder aan de eindoefening was dat een deel van de cadetten het complete meerdaagse scenario en bijbehorende casussen zelf in elkaar hadden gesleuteld. Ze kregen als voorwaarde mee dat de politietaak in een militaire setting kon worden geoefend. Daarnaast moesten de aspirant-officieren competenties als communiceren, samenwerken, besluitvaardigheid, integriteit, leiderschap en verantwoordelijk per toerbeurt kunnen oefenen. De eindoefening van de cadetten vormt het sluitstuk van hun opleidingsperiode aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en het begin van de Vaktechnische Opleiding (VTO) aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn. Na het afronden van de VTO wordt een kornet bevorderd tot tweede luitenant en op functie geplaatst.

Eén van de hoogtepunten van de eindoefening was een fictief vip-bezoek van ‘commandant Frontex’ aan de 2 opgerichte ‘Frontex-brigades’, Kamp Noord en Kamp Zuid. En dat bezoek van ‘gelegenheidscommandant’ luitenant-kolonel Pascal Wolf, commandant brigade Grensbewaking Schiphol, aan zijn troepen ging niet geruisloos voorbij. Tijdens een verplaatsing reed het vip-konvooi in een hinderlaag. Ook kwam een woedende menigte verhaal halen aan de poort van een brigade over hoe het kon gebeuren dat een lokale politiechef om het leven was gekomen. Genoeg mogelijkheden voor de toekomstige officieren om te laten zien dat ze aan alle vereiste competenties voldoen.

Bekijk hieronder de foto’s van het vip-bezoek tijdens de eindoefening.

‘Commandant Frontex’ komt aan in Kamp Noord. Cadetten, die de rol van medewerkers van de Frontex-brigades vervullen, heten hem van harte welkom.

De teamleider van Kamp Noord geeft een presentatie over de werkzaamheden van zijn brigade. Een mooie gelegenheid voor de cadetten om aan hun communicatieve vaardigheden te werken.

Na de formele presentatie gaat de commandant in gesprek met de medewerkers van Kamp Noord. Het opgestelde beveiligingsplan treedt in werking. Onderlinge samenwerking en communicatie zijn hierbij zeer belangrijk.

De commandant sluit zijn bezoek aan Kamp Noord af en verplaatst naar Kamp Zuid, waar hij een lokale politiechef wil bezoeken. De overdracht van de vip van Noord naar Zuid vraagt om een goede samenwerking en een minutieuze planning.

De meeting met de lokale politiechef is door Kamp Zuid voorbereid. Ook hier is in aanloop naar het bezoek een uitvoerig beveiligingsplan opgesteld door de cadetten.

Als de commandant en de lokale politiechef hun ontmoeting hebben, waken de cadetten over zijn veiligheid, zodat hij ongestoord zijn gesprek kan voeren.

De commandant en de lokale politiechef lopen in een hinderlaag. Werk aan de winkel voor de cadetten die meteen kunnen tonen dat ze stressbestendig, besluitvaardig, communicatief en flexibel zijn.

De aanvallers hebben de omgeving onder rook gezet. Is het een gevaarlijk gas? Deze cadetten nemen het zekere voor het onzekere en zetten hun gasmasker op.

Als het gevaar is geweken, wordt het scenario beëindigd en vervolgt de commandant zijn bezoek aan Kamp Zuid. Daar is het de beurt aan de andere teamleider om zijn brigade op goede wijze te presenteren.

Een nieuw scenario. Bij de aanval op de commandant en de lokale politiechef, is laatstgenoemde om het leven gekomen. Een woedende menigte komt bij het hek van het kamp verhaal halen, hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De lokale bevolking blokkeert de uitrit van het kamp. Een mooi moment voor Crowd and Riot Control. Uiteindelijk druipt de menigte af en keert de rust terug.

Oefening geslaagd. De commandant bedankt de medewerkers van Kamp Noord en Zuid. Hij geeft aan dat hij een goed beeld heeft gekregen van de werkzaamheden van zijn mensen, en dat hij zich gedurende zijn bezoek continu veilig heeft gevoeld.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant-1 Mike de Graaf