Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Wapens gevonden bij controle

De Marechaussee vond bij een controle langs de A7 bij Winschoten in een auto een op een vuurwapen lijkend voorwerp, een machete, een mes en munitie. Hierop is de 23-jarige bestuurder uit Noordenveld aangehouden. De wapens zijn in beslag genomen. 

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Illegale zender uit de lucht gehaald: 'Piloten hoorden muziek'

De Marechaussee en politie hebben in samenwerking met het Agentschap Telecom een illegale zender uit de lucht gehaald bij het Drentse Fluitenberg. De zender stoorde het radioverkeer van vliegveld Lelystad. De piloten van Lelystad Airport hoorden muziek over hun apparatuur en konden daardoor niet goed met elkaar communiceren. Ook het C2000-netwerk ondervond hinder.

Paspoort blijft op zak: controle op Schiphol verdwijnt

De bekende paspoortcontrole op Schiphol door marechaussees achter balies gaat verdwijnen. Reizigers zullen in een gang op afstand worden gecontroleerd zonder dat ze hun reisdocument uit hun zak of tas hoeven te halen. De doorontwikkeling van de huidige paspoortscanners sluit aan bij een slimmere werkwijze van de KMar. Daarbij proberen marechaussees door het herkennen van opvallende reispatronen verdachte reizigers eruit te pikken.

Voor miljoenen aan iPhones gestolen op bedrijventerrein Schiphol

Op een bedrijventerrein bij Schiphol is een lading iPhones gestolen. Dat gebeurde in maart. De waarde van de ontvreemde vracht is 3 miljoen euro. Voor de diefstal is een 35-jarige man uit Polen aangehouden. Hij is de chauffeur die de zending telefoons 14 maart meenam van het bedrijf. De man is vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht. De Marechaussee vermoedt dat de dieven hulp kregen van een of meer personen van diverse bedrijven. Vermoedelijk zijn er vervalste vrachtdocumenten gebruikt. Na de diefstal zijn de telefoons vermoedelijk in Edam uitgeladen of overgeladen.

Marechaussee haalt drugssmokkelaars uit touringcar

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A2 bij Eijsden 3 personen aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Het drietal, een Nederlandse en Litouwse vrouw en een Spaanse man, zat in een touringcar afkomstig uit Spanje. In elke koffer zat zo’n 7 tot 8 kilo softdrugs verstopt.

Dronken Pool uit vliegtuig gezet en opgepakt, marechaussee gewond bij arrestatie

De Marechaussee heeft op Eindhoven Airport een dronken Pool opgepakt. De man zorgde voor overlast in een vliegtuig dat op het punt stond naar Polen te vertrekken. Toen de gezagvoerder besloot de man niet mee te nemen, sloegen bij de 29-jarige Pool de stoppen door. Gealarmeerde marechaussees zagen de man wegrennen op het platform en probeerden hem na een korte achtervolging aan te houden. Dat leidde tot een worsteling waarbij een marechaussee lichte verwondingen opliep. Uiteindelijk wisten de marechaussees de man in de boeien te slaan.

Syriër spoelt valse paspoorten door toilet in vliegtuig

Een man uit Syrië is opgepakt op Rotterdam The Hague Airport voor identiteitsfraude. Hij liep tegen de lamp, nadat hij had geprobeerd valse paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten door de wc van een vliegtuig te spoelen. De Marechaussee werd gewaarschuwd door een medewerker van de luchthaven. Een schoonmaakster had in de wc van een vliegtuig een Belgisch rijbewijs, 2 Griekse identiteitskaarten en een verscheurd Nederlands paspoort gevonden. Het toestel was even daarvoor gearriveerd uit Griekenland. Alle identiteitsbewijzen waren vals, zo bleek uit onderzoek.

Automobilist slingert met lachgasballon in mond over A2

De Marechaussee heeft de bestuurder van een Audi van de A2 in Beek geplukt na meldingen dat hij slingerend over de snelweg reed met een ballon in zijn mond. Daarop werd de bestuurder naar de kant gedirigeerd. In zijn auto bleken 4 gastanks te liggen, waarvan er 3 vol zaten met lachgas. De man is daarop aangehouden.

Militair uit Hulst aangehouden voor handel in drugs

De Marechaussee heeft een militair uit Hulst aangehouden in een lopend onderzoek naar drugshandel. In zijn auto werd softdrugs aangetroffen. Bij de doorzoeking van zijn woning, werd nog eens een paar kilo wiet gevonden.