Quantico, Verenigde Staten

"Van begin april tot half juni 2017 was ik namens de KMar bij het Federal Bureau of Investigation in Quantico geplaatst om de FBI National Academy te volgen. Dit is een opleiding van ongeveer 3 maanden voor een aantal geselecteerde leiders van verschillende korpsen in de Verenigde Staten en voor een kleine delegatie van internationale leidinggevenden. Ik vond de academie een unieke ervaring. De instructeurs waren van hoog niveau en speelden vaak een belangrijke rol in internationale politionele ontwikkelingen binnen de opsporing, rechtshandhaving en gedragspsychologie. Tijdens het hypermoderne programma lag de focus op zowel academisch als operationeel niveau. De werkdagen waren daarnaast ook nog eens fysiek behoorlijk uitdagend ingericht.

Links: Met diverse internationale collega's afzien tijdens een van de fysieke uitdagingen. || Rechts: De toegangsweg naar de academy.

Werkdagen begonnen 's ochtends om 7:30 uur, met facultatief om 5:00 uur en 17:00 uur nog wat extra fysieke prikkels om de dag kracht bij te zetten. De dagen eindigden vaak laat in de avond omdat evenementen zoals de International Night moesten worden voorbereid. Hierbij kregen alle deelnemende kandidaten van buiten de VS de kans om hun land te presenteren. Ook de weekenden zaten volgeboekt met diverse bezoeken aan politiekorpsen, zoals het indrukwekkende New York Police Department (NYPD). Centraal bij alle thema's stond het slimmer inrichten van het operationele werk door met overtuigende maatregelen te investeren in het welzijn van je mensen en de kwaliteit van het werk. Naarmate de weken vorderden merkte je pas hoeveel je binnen je visie en leiderschap deelde met collega's van over de hele wereld, zowel over de successen die je viert als de grote uitdagingen die je gezamenlijk nog hebt.

Links: Het 9-11 gedenkteken (er zijn toen ook veel Amerikaanse law enforcement officers omgekomen). || Rechts: In KMar DT voor de hoofdingang.

Belangrijke thema's in de lessen die ik gekozen had waren onder andere contraterreur (CTER), crisisonderhandelingen tijdens gijzelingen, de toepassing van gedragswetenschappen binnen de opsporing, psychologische effecten van leiderschap, fysieke en mentale gezondheid, communicatie en grootschalige calamiteiten. Kennisdeling en samenwerking stonden doorlopend centraal, waarbij ook ik als 'international' uitgebreid de kans kreeg om ideeën te presenteren. De gevorderde kennis en praktische ervaring die je daarbij als KMar-medewerker al hebt, binnen een aantal vakgebieden, was daarbij overigens een krachtig visitekaartje. Er waren nog vele moderne en inspirerende ontwikkelingen, waarbij ook de KMar veel baat kan hebben.

Links: Als lid van het internationale panel beantwoordde ik vragen over Nederland en de KMar. || Rechts: Als spreker in het FBI-auditorium.

Iedere afgestudeerde van de National Academy zal liefdevolle herinneringen hebben aan de vele fysieke uitdagingen, waaronder de zogenoemde Yellow Brick Road. Deze laatste test van de opleiding is een slopende hindernisbaan van 10 kilometer door een heuvelachtig parcours, dat ooit werd gebouwd door de US Marines. Wanneer deze fysieke testen daadwerkelijk worden behaald, ontvang je een echte gegraveerde gele baksteen om je prestatie te herdenken. Ik heb die steen ook bemachtigd. Het was een prachtig hoogtepunt van een intensieve academische en fysieke opleiding."

Majoor Joost Wezemer
Brigadecommandant Noord-Holland