07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort [1/2]

KMar paraat tijdens Nederlandse Veteranendag

De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar meegelopen in het nationaal defilé ter gelegenheid van de 13e editie van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Vanwege de operationele druk was de deelname dit jaar beperkt. Alleen stafpersoneel van het Landelijk Tactisch Commando, een detachement van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar, de Stichting Marechaussee Contact en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee trokken door de Haagse binnenstad.

Koning Willem-Alexander nam in het bijzijn van onder andere minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het defilé af. Behalve deelname aan het defilé kon het publiek op het Malieveld ook kennismaken met de taken en het materiaal van de KMar. Daarnaast ondersteunde de KMar op operationeel gebied.

Gezamenlijke Plaats Delict-unit

De Koninklijke Marechaussee en de politie Noord-Holland hebben hun gezamenlijke Plaats Delict (PD)-unit gepresenteerd op de Koningin Máximakazerne in Badhoevedorp. Het nieuwe voertuig is een omgebouwd mobiel administratiekantoor dat bij controles op illegale migratie aan de grens met België en Duitsland werd gebruikt. Na enkele aanpassingen is de wagen nu geschikt als werkruimte voor de Forensische Opsporing.

Het voertuig, voorzien van Marechaussee- en politiestriping, zal voornamelijk te zien zijn bij grotere calamiteiten waar sporen op een plaats delict worden verzameld. De samenwerking tussen rechercheurs van de Marechaussee en de politie met de PD-unit is uniek in Nederland.

KMarMagazine zomerstop

KMarMagazine verschijnt - tenzij anders aangekondigd - op de laatste donderdag van de maand. Per jaar worden er 11 digitale magazines gemaakt. In de maand juli verschijnt in verband met de vakantieperiode geen nieuwe uitgave. De volgende editie van het KMarMagazine komt op donderdag 31 augustus uit.

Heeft u leuke onderwerpen voor KMarMagazine, mailt u deze dan naar: kmar.magazine@mindef.nlDe redactie van het KMarMagazine wenst u een fijne vakantieperiode toe.

'Blauw' certificaat voor ROC-leerlingen

82 leerlingen van het ROC Brugjaar Koninklijke Marechaussee hebben de oriëntatieweken succesvol afgerond. Tijdens een ceremonie ontvingen ze het 'blauwe' certificaat dat, mits medisch en psychologisch goedgekeurd, straks recht geeft op een opleidingsplaats in de Marechausseeopleiding.

De ROC'ers hebben zich gedurende 5 weken kunnen oriënteren op een baan als beveiliger en hiervoor diverse lessen gevolgd op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar en in het veld. Onder begeleiding van het kaderteam ROC konden zij onder andere kennismaken met de werkzaamheden en de militaire basisvaardigheden.

Aanmelden Veteranendag Koninklijke Marechaussee

Erkening, waardering en zorg. Zo luidt het thema voor de 18e editie van de Veteranendag KMar. De Veteranendag is op vrijdag 6 oktober 2017 en wordt net als de voorgaande edities gehouden op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn.

Actief-dienende veteranen kunnen zich aanmelden voor de Veteranendag via het aanmeldingsformulier dat op het KMar-intranet staat of mailen naar: veteranendag.kmar@mindef.nl. Postactieve veteranen die deel willen nemen, kunnen zich digitaal aanmelden via 'Mijn Vi' op www.veteraneninstituut.nl of bellen met 088-3340050. Informatie is ook verkrijgbaar op telefoon 0341-417087 of per mail: fhc.meijer@gmail.com.