08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort [2/2]

Nieuw dienstwapen in gebruik genomen

Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Harry van den Brink, heeft het nieuwe type Glock uitgereikt. De eerste exemplaren werden in ontvangst genomen door medewerkers van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart van de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol.

Het oude dienstwapen, de Glock 17 3e generatie JB, was aan vervanging toe. Het nieuwe wapen voldoet beter aan de eisen van deze tijd. De Glock 17 4e generatie heeft verwisselbare greepstukken, zodat iedereen het wapen naar zijn hand kan vormen, en een dubbele recoilveer om de terugslag van het wapen beter op te vangen. Voordeel van het nieuwe model is ook de verlengde magazijnrelease met de mogelijkheid deze om te zetten voor linkshandig gebruik.

De KMar is samen met het CLAS het eerste krijgsmachtdeel dat het nieuwe wapen krijgt. De nieuwe Glock wordt de komende periode gefaseerd uitgedeeld, zodat alle medewerkers van de KMar vóór 2018 een nieuw dienstwapen hebben.

Open dag in Zevenaar druk bezocht

Brigade Oostgrens-Midden heeft samen met het Basisteam Rivierenland-Oost van de Nationale Politie een open dag georganiseerd in Zevenaar. Tijdens de dag konden bezoekers kennismaken met het personeel en materieel van beide organisaties. Omdat de Koninklijke Marechaussee veel samenwerkt met de Duitse politie, waren ook zij vertegenwoordigd.

De honderden bezoekers konden ervaren hoe het is om achter het stuur te zitten van een van de hulpverleningsvoertuigen. Ook waren er diverse demonstraties te zien van onder andere de Verkeersongevallen Analyse, een speurhondengeleider en de Bijstandseenheid KMar. De jonge bezoekers konden hun vingerafdruk laten nemen door een medewerker van de Forensische Opsporing, waarna zij gingen speuren naar sporen op een zogenaamde plaats delict. Ook stond er een stand van Werving en Selectie waar geïnteresseerden zich konden laten informeren over een baan bij de Koninklijke Marechaussee.

KMar verwelkomt 32 nieuwe officieren

Op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn hebben 32 cadetten hun diploma en opsporingsspeld ontvangen. Zij rondden de Vaktechnische Opleiding Officieren (VTO) succesvol af en werden ook bevorderd tot tweede luitenant. De bevordering en diploma-uitreiking op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar staat symbool voor hun intrede als officier binnen ons Wapen, en als blijk van waardering voor het voltooien van de intensieve opleiding voor zowel cadet als het thuisfront.

De Vaktechnische Opleiding vindt plaats op het OTCKMar en is de laatste fase van de officiersopleiding voor de Koninklijke Marechaussee. In dit jaar worden de cadetten voorbereid op de taken en verantwoordelijkheden van operationeel teamleider. Zo is er aandacht voor leiderschap, wetskennis en vindt certificering plaats tot Hulpofficier van Justitie (HovJ) en Officier van Dienst-Politie (OVD-P). Ook voeren cadetten gerichte stages uit op het niveau van teamleider.

KMar in actie voor goede doelen

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben zich in juni ingezet voor een tweetal goede doelen. Team 320 voltooide de Roparun, de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Een ander KMar-team reisde naar Frankrijk voor de actie Alpe d’HuZes met als doel de beroemde berg zo vaak mogelijk te beklimmen voor het goede doel. Vanwege de weersomstandigheden werden alle deelnemers extra op de proef gesteld.

Het 25 man sterke Roparun-team rondde de ruim 500 kilometerlange fiets- en looptocht af in 48 uur, 7 minuten en 13 seconden en noteerde op de Coolsingel in Rotterdam een gemiddelde snelheid van 10,96 kilometer per uur. Het team haalde tot op heden ongeveer 5.700 euro op voor het goede doel. Doneren is nog mogelijk tot 1 augustus. De opbrengst van het KMar-team dat meedeed aan Alpe d’HuZes was 17.000 euro. 3 KMar-deelnemers moesten hun laatste poging voortijdig staken vanwege noodweer. De organisatie besloot de tocht vanwege het weer stil te leggen, omdat het niet meer verantwoord was om door te gaan. De berg was toen inmiddels wel al 34 keer bedwongen.