05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Dennis, luchtwaarnemer KMar

Nederlands maritieme grenzen kunnen niet alleen vanaf het water rekenen op het waakzame oog van de Koninklijke Marechaussee. Ook vanuit de lucht zien de collega's toe op het reilen en zeilen op zee. Vanaf Schiphol stijgt een of meerdere keren per dag een Dornier 228-212 van de Kustwacht op om patrouilles uit te voeren boven de Noordzee. Een van de 'speurders' in nassaublauw is wachtmeester-1 Dennis.

"Als vliegende eenheid van de Kustwacht hebben we een heel divers takenpakket", legt hij uit. "Dat bestaat uit zowel dienstverlenende als handhavende taken. Het Kustwachtcentrum kan ons inzetten bij het zoeken naar drenkelingen of bij het ondersteunen bij rampen of reddingsacties. Daarnaast monitoren we de scheepvaart en handhaven we de wet- en regelgeving op zee, bijvoorbeeld bij de lozing van afval of chemicaliën. En we treden op bij grensoverschrijdende criminaliteit, zoals mensensmokkel."

Daarbij maakt Dennis dankbaar gebruik van zijn jarenlange ervaring als maritiem opsporingsambtenaar bij de brigade Noord-Holland, in IJmuiden. "Vanuit de lucht kun je natuurlijk alleen de eerstelijnscontrole van een schip doen. Als ik vermoed dat er iets aan de hand is, bel ik het Kustwachtcentrum. Zij kunnen vervolgens een maritieme patrouille sturen om het verder uit te zoeken. Ik weet welke informatie voor hen belangrijk is en kan daar vanuit de lucht op inspelen."

Divers werk dus, met een heel divers team. Behalve vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine telt de eenheid ook luchtwaarnemers van Rijkswaterstaat en de Douane. Elk met hun eigen expertisegebied. Maar boven zee nemen de luchtwaarnemers elkaars taken naadloos over. Dennis: "Het is leuk om zo met verschillende diensten samen te werken. Het maakt je kennisveld steeds breder, waardoor je op steeds meer vlakken inzetbaar bent."

En dat gaat verder dan de Nederlandse kustwateren. Zo zijn de 2 Kustwachtvliegtuigen de afgelopen jaren meerdere keren ingezet voor Frontex-operaties boven de Middellandse Zee. Ook Dennis draaide er al 3 uitzendingen om te speuren naar migrantenbootjes. "Het is mooi en uitdagend werk. Maar dat geldt ook voor ons werk boven de Noordzee: we weten nooit wat we kunnen tegenkomen."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Ingmar Kooman   |   Video: Leandro Bistolfi en Jeroen van Dijk   |   Montage: Karel Polack en Werner Prost