Een marechausseeteam van 20 collega's zet zich op 2 september 2017 in voor het goede doel Stelvio for Life. Het doel is geld in te zamelen voor Barcode for Life, een stichting die strijdt voor behandeling van kankerpatiënten op basis van DNA. Het team zamelt geld in door in Italië de 2.758 meter hoge Passo dello Stelvio wandelend, hardlopend of fietsend te bedwingen. De klim is 21,1 kilometer lang met 39 haarspeldbochten, 1.533 klimmeters en een stijgingspercentages tot 14%.
Voor de beklimming van de Stelvio kunt u zich niet meer opgeven. U kunt het marechaussseeteam wel financieel ondersteunen door een donatie te doen via www.stelvioforlife.nl/teams/31. Vorig jaar haalde het marechausseeteam bijna 30.000 euro op. Dat bedrag werd onder andere ingezameld met de beklimming van de Stelvio, maar ook met een spinningmarathon. In aanloop naar de beklimming van de Stelvio is er dit jaar op woensdag 17 mei van 6.00-21.33 uur (15 uur een 33 minuten staat gelijk aan het aantal klimmeters van de Stelvio, 1.533 meter) weer een spinningmarathon op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn.Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via wjw.arts.01@mindef.nl
De verhalen van 3 collega's die vorig jaar meededen aan de beklimming van de Stelvio kunt u lezen in editie 8 van 2016.
ECID schroeft documentkennis Grieken op
Op verzoek van het Border Security Team heeft het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) een documentencursus gegeven op het Griekse eiland Chios. Een groep van 20 mensen, waaronder de Hellenic National Police, de Hellenic Coast Guard en het hoofd van de Migratiedienst, kreeg een 3-daagse cursus voorgeschoteld om hun kennis van documenten op te schroeven. Het ECID staat hoog aangeschreven voor haar expertise op het gebied van documenten en identiteitsfraude.
De lokale autoriteiten op Chios komen vaak in aanraking met migranten die vanuit Turkije de oversteek naar Europa maken en dus ook met veel vreemde documenten. Het Border Security Team ondersteunde de Grieken het afgelopen jaar bij het onderkennen van identiteitsfraude en het onderkennen van valse en vervalste documenten. De lessen werden ondersteund door een aantal DOC-2 opgeleide collega's van het BST. Aan het eind van de cursus ontvingen alle deelnemers een certificaat.
Reservist worden? Maak het spoedig bekend
Reservisten zijn een kwalitatieve aanvulling op het personeelsbestand van de Koninklijke Marechaussee. Als u de organisatie gaat verlaten heeft u de mogelijkheid om als reservist verbonden te blijven aan de Koninklijke Marechaussee. Wilt u als reservist aan de slag, maak dit dan zo spoedig mogelijk bekend. Als u dat namelijk een dag na ontslag doet, moet u opnieuw een langdurig keuringstraject bij Dienstencentrum Werving en Selectie volgen.
Bent u benieuwd hoe het is om reservist te zijn? Op pagina 5 van dit KMarMagazine staat in de rubriek 'Een dagje KMarren met…' een videoclip over reservist Tim Melis.
Beveiligingsexperts zoeken de verbinding
Marechausseecollega's hebben gesproken op een seminar van Bavak Beveiligingsgroep in Noordwijk. Tijdens deze bijeenkomst werd gekeken naar de huidige terroristische dreiging in Europa en de recente aanslagen. Aan het seminar deden beveiligingsexperts van overheden en het bedrijfsleven mee, zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de Belgische Federale Politie, de Waterschappen en Defensie.
Vanuit de KMar waren collega’s van het Expertisecentrum Bewaken en Beveiligen (ECBB) en Open Source Intelligence (OSINT) betrokken. Zij gingen in twee lezingen in op hun ervaringen tijdens de opschaling op Schiphol afgelopen zomer. Ook werd gesproken over de eventuele gevolgen als er bij dreiging op meerdere locaties grootschalig moet worden beveiligd.