04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Sport mee met de NPSB

Fundament voor vitaliteit

Jacqueline Rustidge, coördinator Politiesport bij de NPSB.

De Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie werken niet alleen samen. Ook op sportief gebied hebben beide organisaties al jarenlang de handen ineengeslagen. Onlangs verlengde de Marechaussee het samenwerkingsverband met de stichting Nederlandse Politie Sport Bond (NPSB) met 3 jaar. Daarin staat dat alle KMar-medewerkers automatisch lid zijn en mee mogen doen aan sportevenementen die de NPSB organiseert. Jacqueline Rustidge, coördinator Politiesport bij de NPSB, roept iedereen bij de KMar op om gebruik te maken van de mogelijkheden die het sportieve samenwerkingsverband biedt.

Collega's David en opperwachtmeester Mark namen begin februari onder de vlag van de NPSB deel aan de 10 mijl tijdens de Midwintermarathon in Apeldoorn. Ze zijn allebei erg positief over de zogenoemde 'Samenwerkingsovereenkomst bevordering sportbeoefening' tussen de KMar en de Nationale Politie. Met name over de randvoorwaarden en de geboden faciliteiten zijn beide heren erg te spreken. "Een aparte omkleedruimte, een sportmasseur, korting op het inschrijfgeld, een sportshirt, eten en drinken en niet te vergeten een douche. Allemaal extra's die je niet hebt als je op individuele basis meedoet aan een sportevenement. Dat is echt ideaal."

Collega's David (links) en opperwachtmeester Mark namen al vaker deel aan NPSB-evenementen.

70.000 leden

De NPSB is al 86 jaar de overkoepelende sportbond van de politie. Inclusief de Marechaussee heeft de bond ongeveer 70.000 leden, inclusief een gemengd bestuur. Het grote ledenaantal vraagt om een uitgebreid en gevarieerd sportaanbod. Rustidge: "We hebben onlangs waterpolo en tafeltennis toegevoegd. In totaal bieden we nu 27 sportdisciplines aan, verdeeld over zogenoemde kernsporten en team- en overige sporten (zie kader: Sportaanbod NPSB). Iedere sport heeft een aantal gedelegeerden die de sportkalender samenstellen. We liften mee op bestaande evenementen zoals bij de Midwintermarathon, maar we organiseren ook zelf wedstrijden en Europese en Nederlandse kampioenschappen."

Sportaanbod NPSB

Kernsporten: adventure/survival, atletiek, judo, schieten, wielersport, triathlon en zwemmen.

Team- en overige sporten: archery, badminton, basketbal, bergsport, duiken, golf, handbal, hengelsport, hockey, kleiduivenschieten, klootschieten, korfbal, rugby, schaatsen, tafeltennis, tennis, voetbal, volleybal, waterpolo en zeilen.

David en Mark kwamen via mond-tot-mondreclame achter de mogelijkheden die de NPSB biedt. David deed in 3 jaar tijd al aan 5 evenementen mee. David: "Ik heb me geabonneerd op de atletiek nieuwsbrief en houd in de gaten of er leuke hardloopevenementen worden georganiseerd bij mij in de buurt. Het is gezellig om met collega's te sporten. Zo nu en dan loop ik bekenden tegen het lijf. Het aantal KMar-deelnemers is nog niet erg hoog, wellicht omdat mensen het erg druk hebben. Toch zou ik iedereen willen adviseren om gewoon een keer mee te doen met een NPSB-evenement. Ik vind het wel jammer dat op het deelname-shirt het marechausseelogo erg klein is afgebeeld."

David deed in 3 jaar tijd al aan 5 evenementen mee. "Het is gezellig om met collega's te sporten. Zo nu en dan loop ik bekenden tegen het lijf."

Voor Mark was de Midwintermarathon het vierde NPSB-evenement in 2 jaar waaraan hij meedeed. "Ik heb mezelf als doel gesteld om in oktober een hele marathon te lopen, de marathon van Amsterdam. Ter voorbereiding op die wedstrijd bekijk ik of de NPSB evenementen organiseert die in mijn trainingsschema passen. Ik houd de evenementenkalender dus goed in de gaten. Het feit dat je in een politieshirt sport samen met collega's die allemaal hetzelfde werk doen, geeft een groepsgevoel dat voor mij weer motiverend werkt. Het gezamenlijke werk verlaagde voor mij de drempel om mee te doen. Alleen sporten is zo alleen. Je hebt allemaal hetzelfde doel. Dat is veel gezelliger."

Mark bereidt zich tijdens voor op de marathon van Amsterdam. "Ik bekijk of de NPSB evenementen organiseert die in mijn trainingsschema passen."

Nationale Politiesportdag

"De samenwerking is gericht op het bevorderen van de sportbeoefening, het sportieve imago en de sociale contacten tussen de Nationale Politie en de Marechaussee", vervolgt Rustidge. Dat sport verbroedert zal volgens haar weer blijken tijdens de Nationale Politiesportdag, dit jaar op donderdag 15 juniin Biddinghuizen. "Dat is de dag van het jaar, ons grootste NPSB-evenement. Dit jaar hebben we een obstaclerun, een zogenoemde starchallange met 7 onderdelen en nog een verrassingsactiviteit. De sportdag is bedoeld voor sporters van alle niveaus. Men kan zich inschrijven als wedstrijddeelnemer of recreant. Uiteindelijk zal de vaardigste en fitste eenheid van Nederland het evenement winnen. De inschrijving is inmiddels begonnen via een speciale inschrijflink op de website van de NPSB. We rekenen dit jaar zeker op een team van de Marechaussee."

Op de hoogte blijven?

De website van de stichting Politie Sport Bond is: www.politiesport.nl. Onder de kopjes kernsporten en team- en recreatiesporten vindt u per sport een overzicht van het aanbod. Daarnaast geeft de sportkalender een totaaloverzicht van de activiteiten. Heeft u belangstelling om deel uit te maken van een wedstrijdteam? Of wilt u meer informatie over een specifieke tak van sport? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende gedelegeerde.

De NPSB ontwikkelt momenteel een digitale nieuwsbrief. Het is de bedoeling dat de eerste editie in het eerste kwartaal van 2017 verschijnt. Op de website komt te staan hoe u zich hierop kunt abonneren.

U kunt de NPSB-app downloaden op uw smartphone (momenteel alleen nog voor android-gebruikers).

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto's: Herman Zonderland