03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto's van…

…de doorlaatpost Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee treft steeds meer inklimmers en slachtoffers van mensensmokkel aan bij maritieme doorlaatposten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het percentage steeg van 55 procent in 2015 naar 83 procent in 2016. In 2015 ging het in totaal om 500 vreemdelingen, in 2016 om 1.280. De overige migranten, die vanuit Nederland illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilden maken door aan boord van een voertuig te klimmen, werden bij aankomst ontdekt. De stijging van het percentage aangetroffen vreemdelingen geeft aan dat de controles die de Marechaussee uitvoert bij de maritieme doorlaatposten zoals IJmuiden, Europoort en Hoek van Holland effectief zijn.

Dagelijks arriveren er in en vertrekken er uit Hoek van Holland ferries met reizigers en vracht. Marechaussees van de brigade Zuid-Holland voeren op de doorlaatpost de maritieme grensbewaking uit.

Omdat het Verenigd Koninkrijk formeel gezien geen deel uitmaakt van Schengen, controleren grensbewakers de documenten van de reizigers die in Harwich zijn opgestapt.

Bij de grenscontrole wordt iemand aangehouden die gesignaleerd staat. De man krijgt documentatie uitgereikt van een uitspraak van de rechter.

Bij het Vracht Controle Station controleert de Marechaussee de papieren van de vrachtwagenchauffeurs, waaronder ook de documentatie van de lading. Indien nodig wordt de trailer geopend.

Vanwege de toename van illegale migratie ondersteunt de landmacht met searchteams bij de controles. Als een lading nader moet worden geïnspecteerd, doorzoeken ze de vrachtwagen.

Het meest effectief in de strijd tegen illegale migratie is de migratiecontrolehond. Mechelse herder Lynn is getraind in het herkennen van menselijke geuren.

Alle vrachtwagens die het controlestation passeren worden aan de neus van Lynn bloot gesteld. Binnen een mum van tijd controleert ze tientallen voertuigen.

Lynn controleert niet alleen de vrachtwagentrailers. Uit ervaring is gebleken dat inklimmers zich ook verstoppen in ruimtes onder de trailer.

Voor Lynn is het zoeken naar mensen een spelletje. Om haar scherp te houden wordt ze zo nu en dan op de proef gesteld. Als ze de juiste melding geeft wordt ze beloond met haar speeltje.

430 vreemdelingen probeerden in het laatste kwartaal van 2016 illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Dat is bijna 2 maal zoveel als in het derde kwartaal van 2016. Een deel werd opgespoord door Lynn.

De focus bij de maritieme grensbewaking ligt bij de uitreis niet alleen op de vrachtwagens, maar ook op kleinere voertuigen. Bij het Auto Controle Station ondersteunt de landmacht bij het doorzoeken van voertuigen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie concludeert dat de stijging van het aantal vreemdelingen vooral komt doordat er meer Albanese inklimmers worden aangetroffen; ruim de helft van de inklimmers heeft de Albanese nationaliteit (56%).

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto's: Louis Meulstee