01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Versterking in aantocht

KMar leidt extra marechaussees op

De opkomende zon verdrijft langzaam de mist van het Garderense Veld. Steeds meer bomen doemen op uit de nevel op het militaire oefenterrein, hier en daar in het veld worden bleke gezichten zichtbaar. Een standaard opleiding tot marechausseebeveiliger? Nee, niet helemaal… De lichting bevat extra nieuwe collega's, die geworven zijn met het extra geld dat de Marechaussee eind vorig jaar kreeg voor de grensbewaking op de luchthavens. Het is de eerste aanzet om de werkdruk in de organisatie te verlagen. Onderaan deze pagina staat een fotocollage van het introductiebivak van lichting 17-02.

Projectofficier luitenant-kolonel Wim Schuchart.

De mannen en vrouwen die nu wat onwennig hun schuttersputjes graven en na een nacht wachtlopen soms maar amper hun ogen kunnen openhouden, moeten klaargestoomd worden voor hun taak. De razend drukke Koninklijke Marechaussee heeft hen hard nodig. Aanhoudende terreurdreiging, migratiestromen en een stijgend aantal vliegtuigpassagiers maken dat vooral grensbewaking steeds meer tijd en mankracht nodig heeft. Vooral op Schiphol zijn de 'grenzen' bereikt. Er zijn simpelweg meer mensen nodig om ook in de toekomst het werk goed te kunnen blijven uitvoeren. Tot nu toe zijn collega's van brigades in het land bijgesprongen, maar dat betekent dat de druk op die brigades ook is toegenomen.

Onder andere het toenemende aantal vliegtuigpassagiers maakt dat de brigade Grensbewaking steeds meer tijd en mankracht nodig heeft.

Vloeibaar onder druk

"Met de eerste lichting van extra nieuwe marechaussees die momenteel de basisopleiding doorlopen, wordt de daad bij het woord gevoegd", vertelt luitenant-kolonel Wim Schuchart. De projectofficier heeft de afgelopen maanden alles op alles gezet om samen met het Opleidings, Trainings- en Kenniscentrum KMar alles op de rit te krijgen. Schuchart: "Om deze mensen te kunnen opleiden moesten we een extra opleiding plannen. We hebben in recordtijd leerlingen geworven en op de generaal-majoor Kootkazerne in Stroe een nieuwe dependance opgetuigd om hen te faciliteren. Het opleiden van deze extra leerlingen mocht niet ten koste gaan van andere opleidingen. Dat het gelukt is weerspiegelt de kracht van onze organisatie. Onder druk wordt alles vloeibaar."

Om de extra mensen te kunnen opleiden is een nieuwe dependance ingericht op de generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Het opleiden van deze extra leerlingen mocht niet ten koste gaan van andere opleidingen.

Versterking onderweg

De leerlingen zitten in ieder geval in de 'pijplijn'. Het is nu aan eerste luitenant Bas Tillema en andere trainers van de sector Basis Opleidingen om ervoor te zorgen dat, de nu nog in de Garderense modder bivakkerende mannen en vrouwen straks, het werk overnemen van collega's die naar Schiphol vertrekken. De marechaussees in spe maken het mogelijk dat er extra collega's op Schiphol kunnen worden ingezet. Schuchart: "Er komt versterking aan. De pijn blijft nog even voelbaar, maar we werken hard aan een structurele oplossing."

Groepsverband

Eerste luitenant Bas Tillema, teamleider van de sector Basis Opleidingen, neemt een slok koffie terwijl hij op afstand het tafereel in zich opneemt. Verspreid over het terrein liggen marechausseeleerlingen. Ze zijn bezig aan hun introductie en slapen en werken een week in de buitenlucht. Ze graven schuttersputjes, plegen wapenonderhoud, oefenen samenwerkingsvaardigheden en doen aan militaire sport. "Werken in groepsverband, het principe afspraak is afspraak, aanspreken op gedrag en integriteit; het lijkt allemaal vanzelfsprekend tot je wat minder slaap krijgt, de focus op de opgedragen taken moet houden en het koud is. Dan worden mensen vaak egocentrisch en dat is precies waar het interessant wordt", legt Tillema uit, "ze vallen terug in hun eigen beleving en zetten samenwerking en het groepsbelang op de tweede plaats."

Marechausseeleerlingen zijn bezig aan hun introductie en slapen en werken een week in de buitenlucht.

Fingerspitzengefühl

Samen met zijn collega's staat Tillema de komende maanden voor een belangrijke taak. De 'spijkerbroeken' moeten worden gekneed tot marechaussees. Hoewel ze nog een lange weg te gaan hebben en zaken als benaderingstechnieken, boeien, schieten, commandovoering en communicatie onder de knie moeten krijgen, is de basis die ze deze eerste weken meekrijgen essentieel. Tillema, terwijl hij terug naar de staftent loopt: "Ik probeer een stuk beleving te creëren, dat kleine stukje in hun hart te activeren waarmee ze straks de poort uit gaan om Nederland veiliger te maken. Ze moeten hun taken leren omarmen, gevoel krijgen bij het militair zijn en bij de 'blauwe taken' (marechausseewerk) die ze straks moeten gaan uitvoeren."

Tekst: kapitein Wouter Helders   |   Foto's: Louis Meulstee