Oleszno, Polen

“In Polen oefent de Nederlandse landmacht 6 weken lang, van 16 januari 2017 tot en met 24 februari 2017, samen met eenheden uit Duitsland, Polen, Estland, Canada, België en de Verenigde Staten. Met meer dan 4.500 militairen is dit de grootste oefening in jaren. Met de uitvoering van Bison Drawsko in Polen beoefent de Koninklijke Landmacht het snel ontplooien en integreren van multinationale eenheden binnen 43 Gemechaniseerde Brigade. Defensie is hiermee in staat om bij te dragen aan NAVO-operaties in het oostelijk deel van het bondgenootschappelijk grondgebied.

Links: Op de brigade van de Poolse militaire politie in het plaatsje Olezsno hebben wij een eigen werkruimte gekregen. || Rechts: Het artikel 4-detachement KMar.

Wij zijn met 8 collega's van de Marechaussee van de brigade Veluwe en de brigade Drenthe-IJsselstreek werkzaam als artikel 4-detachement tijdens de oefening Bison Drawsko. We zijn hier aanwezig voor het uitvoeren van de militaire politietaak voor de Nederlandse militairen. Ook wordt vaak advies aan ons gevraagd over diverse zaken. Op het moment van schrijven is de oefening ruim 5 weken bezig en hebben we een aantal bijzonderheden gehad die we hebben afgehandeld, zoals diverse aanrijdingen door de gladheid. Wij vormen de tweede rotatie en zijn hier de laatste 3 weken van de oefening.

Links: Ons verblijf is gevestigd in een oud officiershotel genaamd 'the Palace', voor Poolse begrippen heel luxe. || Rechts: De casus met de mobiele rechtbank.

Tijdens weekend-breaks zijn we mee geweest met eenheden bij bezoeken aan onder andere Berlijn en Szczecin om de militair bij te staan in geval van een calamiteit. Vooraf legden we contact met de lokale politie en zijn goede afspraken gemaakt over eventuele incidenten. De samenwerking met de Poolse militaire politie gaat prima. Ze spreken allen redelijk Engels en zijn erg behulpzaam. We hebben elkaar een aantal keren nodig gehad met betrekking tot kleine incidenten en alles is in goede samenwerking opgelost.

Links: De static-show waarbij Poolse, Amerikaanse en Nederlandse voertuigen werden tentoongesteld. || Rechts: Samen met de collega's van de Poolse militaire politie.

Stephan en Willeke hebben ook meegedraaid in een casus binnen de oefening met betrekking tot oorlogsrecht. Er is een casus gedraaid met een mobiele rechtbank. De KMar moest tijdens deze oefening getuigen horen en uiteindelijk een verdachte aanhouden en verhoren. Verder werkte Willeke en Jorik mee aan een static-show met Poolse, Amerikaanse en Nederlandse voertuigen. Deze tentoonstelling werd bezocht door VEVA-leerlingen en burgers uit de omgeving."

Adjudant Erwin, opperwachtmeesters Leon, Barry en Jordy en wachtmeesters Stephan, Jorik, Willeke en Rene

Artikel 4-detachement KMar
Bison Drawsko