@lgvandenbrink: Kijken over de grenzen van onze organisaties en grenzen verleggen. Samen werken aan veiligheid tijdens #FFC17 #Marechaussee

Twee weken geleden kwamen we met nationale en internationale experts en organisaties bijeen om te praten over de bedreigingen in de wereld. Hier gaf ik een statement en mijn visie op ''Borders in Global Disorder': grensbewaking in een onrustige wereld'. Nieuwe vormen van samenwerking zijn daarbij naar mijn mening essentieel. Vormen van samenwerking waarbij over de grenzen van organisaties gekeken wordt en onconventionele samenwerkingsverbanden aangegaan worden. Samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld organisaties binnen de veiligheidsketen, NGO's en wellicht ook met commerciële partijen. Tijdens de Future Force Conference 2017 gingen we hierover met elkaar in gesprek, met als doel om tot nieuwe inzichten te komen.

Een mooi voorbeeld waar zichtbaar wordt dat samenwerking positief van invloed is op het resultaat, is het Border Security Team (BST) op Chios. Niet alleen werken er in het BST collega's uit verschillende organisaties samen, ter plaatse is door het BST nauw samengewerkt en zijn afspraken gemaakt met lokale partners en organisaties. Het BST heeft op kleine schaal laten zien dat de complexe problemen in de wereld vragen om een integrale aanpak. De grootste uitdaging hiervoor ligt bij onszelf. We moeten kijken naar het grote geheel, onszelf afvragen wat onze gedeelde verantwoordelijkheid is en de grenzen van onze eigen organisaties los durven laten. Want werken aan veiligheid in de wereld, dat moeten we samen doen!

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee