Pristina, Kosovo

"Ik ben als commandant van het National Support Element (NSE) vanaf januari 2015 voor een periode van 6 maanden geplaatst in het Kosovaarse Pristina. De NSE is het onderdeel dat sinds 2009 de logistieke ondersteuning voor KFOR (Kosovo Force) en EULEX (European Rule of Law Mission in Kosovo) verzorgt. 1 KMar-collega en ik ondersteunen vanaf Kamp Film City collega's van de Koninklijke Marechaussee, de KFOR-militairen, de Nederlandse politie, ambtenaren van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Allemaal partijen die in Kosovo werken om de rechtstaat opnieuw vorm te geven in opdracht van de Europese Unie.

Als NSE ondersteunen we voornamelijk in de afhandeling van in- en uitgaande militaire vracht en de aanvraag en verstrekking van wapens en munitie. We verzorgen vliegtickets voor militair personeel en ondersteunen bij werkbezoeken. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de in- en uitgaande post en het beheer van de kassiersfunctie. Om al deze taken goed te kunnen vervullen, heb ik veel contact met de collega's in Nederland. Een belangrijke partner is het Duitse APOD (arrival point of debarkation). Zij ontvangen en versturen onze vracht. We zijn dan ook regelmatig te vinden op het vliegveld van Pristina. Met de Militaire Post Organisatie (MPO) hebben wij wekelijks contact om de postvoorziening up-to-date te houden.

Op het Kamp Film City werken ongeveer 31 nationaliteiten. Er zijn voldoende faciliteiten op het kamp aanwezig. We kunnen eten in een centrale eetgelegenheid. Het is ook mogelijk om tegen betaling in verschillende restaurantjes op het kamp een lunch of diner te nuttigen. Een welkome afwisseling van de eetzaal, waar het eten overigens prima is. We hebben eind april Koningsdag georganiseerd op het kamp. Toen hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk internationale collega’s uit te nodigen. Het is leuk om een stukje Nederland in het buitenland te kunnen laten zien.

Pristina is de hoofdstad van Kosovo en er wonen ongeveer 198.000 mensen. Net buiten de stad bevindt zich het Germia-park. Dit is een plek waar de bevolking in het weekend vaak naar toe gaat. We zijn daar regelmatig geweest om even buiten het kamp in een andere omgeving een kopje koffie te halen. Door mijn functie kom ik regelmatig buiten de poort en heb al veel van Kosovo kunnen zien."

spacer2

Adjudant Nico
Commandant National Support Element
Kosovo Force (KFOR)