Tekst Leo de Rooij
Foto Martijn Beekman
Afzien voor het goede doel
Passo dello Stelvio. Alleen al bij het horen van die naam huiveren echte wielercracks als Contador, Froome en Mollema. De Stelvio is 1 van de hoogste bergpassen van Europa en staat voor klimmen, klimmen en nog eens klimmen, maar liefst 21 kilometer lang tegen gemiddeld 7,5%. Via 39 haarspeldbochten moet je 1.533 hoogtemeters overwinnen, om dan te finishen op 2.758 meter hoogte. Een groepje marechaussees is momenteel hard in training om diezelfde Stelvio op de fiets te bedwingen. Voor het goede doel.
Stichting Barcode for Life heeft als ambitie dat elke kankerpatiënt in Nederland een individuele behandeling op maat krijgt voor zijn of haar specifieke kanker. Deze is gebaseerd op de DNA-analyse van elke individuele patiënt, zodat de effectiviteit van de behandelingen stijgt en onnodige bijwerkingen van medicatie zoveel mogelijk worden voorkomen. Om deze ambitie te realiseren, zamelt Barcode for Life geld in voor het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), een samenwerkingsverband van een groeiend aantal medische centra. Inmiddels zijn UMC Utrecht, Erasmus Medisch Centrum/Daniël den Hoedkliniek, NKI/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC, VU Medisch Centrum, AMC Groningen en Meander Medisch Centrum aangesloten bij het CPCT.
Het CPCT is voor de financiering van het onderzoek grotendeels afhankelijk van donateurs. Om die reden werd in 2012 de eerste editie van het evenement Stelvio for Life georganiseerd, waarbij deelnemers lopend of fietsend de Stelvio bedwingen en zo sponsorgeld inzamelen. Dit jaar neemt de Koninklijke Marechaussee op zaterdag 29 augustus met een groep van 7 collega's deel aan de beklimming. KMarMagazine vroeg 3 van hen naar hun persoonlijke motivatie.
Majoor Wouter Arts (LTC): 'Ook bij mij rolden de tranen over mijn wangen'
"Vorig jaar heb ik met respect en vol emotie gekeken naar de binnenkomst van een jonge vader op de top van de Stelvio. Een kleine jongen rende naar zijn vader toe en samen liepen ze de laatste meters van de 21 kilometer lange klim. Hun moeder/vrouw was iets minder dan een jaar daarvoor overleden aan kanker. Dit was voor hen een persoonlijke overwinning na een moeilijke periode en een emotionele stap richting de toekomst. Ook bij mij rolden de tranen over mijn wangen en was ik in gedachten bij mijn pas overleden vader, bij een collega die zijn vrouw heeft verloren en bij een collega bij wie recent darmkanker is geconstateerd. Iedereen kent wel iemand met kanker en soms komt het zelfs erg dichtbij.
Ik vind het sowieso belangrijk een bijdrage te leveren aan het goede doel. Natuurlijk, je kunt ook 1 keer per jaar iets in de collectebus stoppen, maar ik vind het voor mezelf net iets meer een uitdaging om zelf ook intensief bezig te zijn. Als je er zelf voor moet afzien, geeft het toch wat meer betrokkenheid.
Dit jaar neem ik dus weer deel in Italië, nu met een team van ons eigen mooie wapen. We zijn hard in training, al gaat het bij mij nog niet erg soepel. Ik ben namelijk herstellende van een operatie aan mijn knie en dat heeft het schema danig verstoord. Toch ga ik ervan uit in augustus in Bormio aan de start te staan om die 21 kilometer weg te trappen en zo mijn bijdrage te leveren aan de bestrijding van kanker."
Opperwachtmeester Julian Koning (LTC): 'Wat is 21 kilometer klimmen als je het afzet tegen een lang gevecht tegen kanker?'
"Voor mij vielen enkele zaken ineens op hun plek. Sinds 2 jaar heb ik de smaak van het racefietsen te pakken en probeer ik lekker sportief bezig te zijn. Vervolgens las ik een artikel over Stelvio for Life, en dat sprak me qua prestatie erg aan. In diezelfde periode werd bij mijn buurman – en tevens goede vriend – opeens een hersentumor geconstateerd. Nou, als je zoiets hoort dan weet je even niks te zeggen. Hij is net als ik een veertiger, gezin met 2 kinderen… pas dan zie je hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Dat alles maakte dat ik er heel diep bij stil heb gestaan en vervolgens het besluit heb genomen mee te doen aan de beklimming van de Stelvio. Ik ben al een tijdje bezig met geld inzamelen: ik heb paaseieren verkocht, gecollecteerd bij de lokale voetbalclub, overal enthousiasme gekweekt voor 'mijn project'. Want het gaat er natuurlijk uiteindelijk toch om zoveel mogelijk te doneren aan die gespecialiseerde kankerbestrijding.
Die beklimming van de Stelvio, daar ga ik een hele dobber aan hebben. Van tevoren wist ik niet precies wat te verwachten, maar ik heb me inmiddels via internet op de hoogte gesteld, enne… dit wordt toch wel erg zwaar. Toch ben ik er niet bang voor. Wat is nou 21 kilometer klimmen als je het afzet tegen een lang gevecht en omgaan met kanker?"
Kapitein Jorrit Greydanus (OTCKMar): '2 weken later was ze dood, bizar!'
"Wat mij zo aangrijpt is dat in je directe omgeving steeds meer mensen slachtoffer lijken te worden van kanker. Toen ik nog werkzaam was als teamleider bij het Verwijdercentrum leden 2 collega’s aan kanker, waarvan er 1 na een 12 jaar lange strijd is overleden… Vreselijk! Vervolgens kreeg de zus van een goede vriendin van mijn vrouw vlak voor Kerst te horen dat ze aan een agressieve vorm van kanker leed. Een jonge vrouw, onze leeftijd, ook net getrouwd, vol met plannen voor een gezinnetje, kinderen. 2 weken later was ze dood, bizar!
Ik voelde me toen uitermate gemotiveerd om zelf ook iets te doen, iets te ondernemen. We hebben vervolgens met een KMar-team meegedaan met Alpe d'Huzes, waarbij ik de berg 5 keer ben opgefietst. Dat was wel zwaar, maar goed te doen. Dus die Stelvio moet ook wel lukken. Het zal geen makkie worden, maar ik heb er - als regelmatige racefietser - alle vertrouwen in.
Het gespecialiseerde kankeronderzoek met behandeling op maat spreekt me erg aan. Vandaar dat ik me graag inzet om voor dit goede doel zoveel mogelijk donaties bij elkaar te sprokkelen."
Volg al het nieuws en steun deze goede doelen-actie via www.stelvioforlife.nl
Op die website kunt u ook zelf eens de Stelvio opfietsen zonder te zweten en genieten van de spectaculaire omgeving.