11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Verwerken van in beslag genomen drugs op Schiphol

Op de luchthaven Schiphol worden dagelijks grote hoeveelheden goederen in beslag genomen. De Douane is verantwoordelijk voor de controle van bagage en stuit vaak als eerste op illegale zaken. Als de Douane op een strafzaak stuit, draagt ze de zaak over aan de Koninklijke Marechaussee. De KMar slaat de goederen op en handelt de zaak af. De 'buit' varieert van gestolen waar en look-a-like vuurwapens tot echte wapens, zoals katapulten, gasbusjes, boksbeugels, vlindermessen en wurgstokjes. Vaak nemen reizigers wapens mee als souvenir uit het buitenland. Dit mag niet en daarom nemen de KMar en Douane de goederen in beslag.

Het grootste deel van de goederen dat op Schiphol in beslag wordt genomen, betreft VeDoMi, ofwel verdovende middelen. Enerzijds zijn er bolletjesslikkers en -duwers, anderzijds maken smokkelaars gebruik van geprepareerde ruimtes in bijvoorbeeld koffers of impregneren ze de drugs in gebruiks- en verbruiksmiddelen. Dagelijks wordt de Koninklijke Marechaussee geconfronteerd met de creativiteit van de smokkelaars. Maar hoe groot de variatie in het vervoer van de drugs ook is, op het moment dat er een verdachte met drugs is aangehouden, treedt er een strikte procedure in werking.

spacer2

Benieuwd welke weg in beslag genomen drugs afleggen? Bekijk de plaatjes en klik op de oranje rondjes voor een uitleg.

Op het moment dat de KMar een verdachte aanhoudt, wordt de drugs in beslag genomen. Als de verdachte bolletjes heeft geslikt, moet hij eerst naar het slikkerstoilet.

De KMar slaat de drugs op. De drugs en eventuele verpakkingsmaterialen worden in tact gelaten. Geproduceerde bolletjes gaan naar een koelcel.

De rechercheteams pakken de drugs uit. Soms is daar gereedschap voor nodig. De drugs worden gefotografeerd, gewogen en bemonsterd en daarna weer opgeslagen.

De KMar stuurt de monsters van de drugs naar het Douanelab. Daar wordt de drugssoort vastgesteld. De Marechaussee schakelt het Nederlands Forensisch Instituut in voor complexe zaken, bijvoorbeeld als de drugs zijn geïmpregneerd in materialen.

Het Douanelab en de NFI koppelen terug aan de KMar wat de drugssoort en samenstelling van het monster is. Uiteindelijk komt de uitslag terecht bij de rechtbank en kan de strafmaat worden bepaald.

De KMar plaatst de drugs uiteindelijk op vernietigingslijsten. Op verschillende locaties in het land worden de drugs verbrand.