Tekst Robert den Hartog
Foto Jeroen Gorter (video) en Corina van Marm (montage)

Opperwachtmeester Igor, Grensoverschrijdend Politieteam

Met grensoverschrijdende politieteams vergroten Nederland en Duitsland hun slagkracht op en rondom de grens. Ze liften op elkaars bevoegdheden mee en maken gebruik van elkaars inlichtingen. De landsgrens vormt dus geen obstakel. Opperwachtmeester Igor van de brigade Oostgrens-Noord voert samen met Polizeikommissar Christian (Bundespolizei) dynamische patrouilles uit in (on)opvallende voertuigen rondom de grensovergang van de rijksweg A1 nabij De Lutte en Bad Bentheim. Ze bestrijden grensoverschrijdende criminaliteit in de breedste zin van het woord, waaronder mensenhandel, mensensmokkel, witwassen, mobiel banditisme en drugssmokkel.

Grensoverschrijdende politiële samenwerking tussen Nederland en Duitsland is geregeld in het Verdrag van Enschede uit 2005. Duitse en Nederlandse opsporingsambtenaren mogen hun landsgrens overschrijden ter handhaving van de openbare orde en veiligheid of om strafbare feiten te voorkomen en bestrijden. Het verdrag stelt regels voor spoedeisende situaties, het leveren van bijstand en het recht van overpad. Zo moet de gaststaat geïnformeerd worden en zijn de bevoegdheden van de opsporingsambtenaar altijd ondersteunend aan die van de collega in het gastland.

Verlenging

Om de samenwerking tussen Nederland en Duitsland voort te kunnen zetten, stelt de Europese Unie 800.000 euro beschikbaar. Met dat geld blijven de grensoverschrijdende politieteams in ieder geval tot 2019 actief.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl