02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Actie bij Westerscheldetunnel

Tekst kapitein Klaas Daane Bolier
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Inklimmers doelwit tijdens MTV

110 voertuigen zette brigade Scheldestromen afgelopen donderdag aan de kant tijdens een grootschalige MTV-controle bij de Westerscheldetunnel. De controle was een gecombineerde actie met de politie en de Belastingdienst. De KMar was met name op zoek naar 'inklimmers'. 

x
De tolpoortjes bieden de collega’s ruim de tijd voor hun selectie.

15:10 uur: In rap Turks spreekt wachtmeester-1 Mehmet Yalcin met een Bulgaars stel in een Nederlands busje. "Veel Bulgaren spreken ook Turks", legt hij uit. Yalcin hoort bij de afvaardiging van de brigade Zuid-Holland die naar Zeeland is afgereisd om de collega's te ondersteunen bij het MTV. "Ze wonen in Vlissingen maar hebben zich daar nooit aangemeld. Veel inwoners van de EU weten niet dat ze zich moeten inschrijven als ze in een ander land gaan wonen. Maar voor de rest is alles in orde."

Tolpoortjes

De Westerscheldetunnel bij Terneuzen is een ideale locatie voor een MTV (Mobiel Toezicht Veiligheid)-controle. Voor de 6.600 meter lange tunnel staat een auto opgesteld met het Amigo-Boras-systeem. De lange rechte weg door de tunnel geeft de motorrijders genoeg tijd om eventuele 'hits' uit het systeem te begeleiden naar de controlelocatie. Maar het mooiste van deze plek zijn de tolpoortjes. Iedere automobilist moet hier stoppen om te betalen. Dat geeft de wachtmeesters voldoende tijd voor hun selectie. Als daar aanleiding voor is, sturen ze voertuigen alsnog naar de fuik die zich direct achter de poortjes bevindt.

x

16:47 uur: Iedereen heeft een dubbelganger, zeggen ze en die van Guus Hiddink is een Slowaakse vrachtwagenchauffeur. De man die uit de cabine stapt, lijkt als 2 druppels water op de bondscoach. Alleen zijn talenkennis is wat minder. "Rijbewijs? Fűhrerschein?" De man kijkt de wachtmeester niet begrijpend aan. Pas bij 'driver’s license', klaart zijn gezicht op. "Ah, Licenzia!" waarna hij het document overhandigd. Met de lading blijkt verder niets mis te zijn.

Inklimmers

De actie van deze week is met name gericht op illegalen die ongezien de grens proberen te passeren. De zogenoemde 'inklimmers' verstoppen zich, met name in Oost-Europese vrachtwagens of worden over de grens gesmokkeld in bestelbusjes of in kofferbakken. "Uit eerdere acties is gebleken dat illegalen deze route gebruiken om vanuit België naar havenplaatsen in Nederland te komen", zegt wachtmeester Femke, samen met opperwachtmeester Richard de Bree locatiecommandant tijdens het MTV. "Vandaar willen ze per ferry de oversteek naar Engeland maken."

x
De actie is vooral gericht op ‘inklimmers’, maar de te controleren voertuigen worden ook op andere zaken gecontroleerd.

18:34 uur: Een passagier van een Nederlandse auto blijkt nog een boete te hebben openstaan van 970 euro. Deze moet betaald worden voordat hij zijn weg mag vervolgen. Zenuwachtig belt hij met zijn baas die het geld moet voorschieten. Deze geeft aan het te regelen maar dat kan pas morgenochtend. De andere inzittenden pleiten voor hun collega. "Kan hij niet mee? Het geld is er morgen, beloofd!" Het is tevergeefs, de man gaat mee naar de brigade. Hij moet daar de nacht in de cel doorbrengen en hopen dat zijn baas woord houdt.

Cocaïne

De Westerscheldetunnel is de belangrijkste verbinding tussen Vlaanderen en Zeeland. Maar erg druk is het niet. Terwijl de auto’s bij Hazeldonk dag en nacht de grens over razen, valt het hier behoorlijk stil na de avondspits. Veel verkeer verplaatst zich in dit deel van Nederland over het water. Een onafgebroken stroom aan zeeschepen baant zich boven de tunnel een weg van en naar Antwerpen of Terneuzen. De hoofdtaak van de brigade hier in Zeeland is dan ook de maritieme grensbewaking. Veel tijd gaat zitten in de controles van de bemanningen van zeeschepen die aanmeren in Vlissingen en Terneuzen. "Het lijkt een rustig gebied”, zegt Femke. "Maar toch gebeurt hier genoeg. Pas nog heeft de douane een paar 100 kilo cocaïne uit de Westerschelde gevist."

x

20:11 uur: Het MTV loopt op zijn eind als een heel klein autootje op eigen initiatief de sluis binnenrijdt. De chauffeur zet gelijk de motor uit en wringt zijn lange lijf uit de kleine Suzuki. Hij begint uitvoerig uit te leggen dat hij deze auto nèt gekocht heeft en dat deze dus nog niet op zijn naam staat. "Meneer, het is goed, u kunt gaan." "Nee, nee, nou zal ik u het bonnetje laten zien ook!" Uiteindelijk toont hij met een triomfantelijke blik het aankoopbewijs.

Ongestoord

Deze middag en avond leveren geen grote vangsten op. Inklimmers worden niet gevonden. Om 21.00 uur is het einde MTV en kan het verkeer vanuit België weer ongestoord doorrijden. Al met al is wachtmeester-1 Femke niet ontevreden. "Geen informatie is ook informatie", besluit ze. 

De 6.600 meter lange Westerscheldetunnel geeft de motorrijders voldoende gelegenheid de auto’s naar de fuik te begeleiden.

Tijdens het MTV controleerden de collega's 110 voertuigen.

Het MTV was een gecombineerde actie van de KMar, politie en de Belastingdienst.

Locatiecommandant wachtmeester Femke: “Het lijkt een rustig gebied, maar toch gebeurt hier genoeg.”

Het MTV levert ook deze keer bijzonderheden op, maar geen grote vangsten.

Na de avondspits valt het verkeer behoorlijk stil in Zeeland.