Elhovo, Bulgarije

"Wij zijn sinds 6 januari een maand geplaatst in Bulgarije als border surveillance officer. We maken hier deel uit van Joint Operation Poseidon Land, een operatie van het Europees Agentschap Frontex. Alle EU-lidstaten maken deel uit van de joint operation. Op dit moment zijn onder andere border surveillance officers uit Letland, Kroatië, Portugal, Spanje en Roemenië aanwezig.

x

Joint Operation Poseidon Land heeft hier als doel de illegale immigratie tegen te gaan vanuit Turkije naar Bulgarije en Griekenland. Wij werken vanuit de plaats Elhovo. Daar is de Regional Police Directorate gevestigd waar vanuit de grenspolitie opereert. We gaan altijd op patrouille samen met een Bulgaarse collega. We werken niet aan een grensdoorlaatpost maar op de groene grens.

Ons werk is het best te vergelijken met het Mobiel Toezicht Veiligheid dat we in Nederland ook doen. Onze controles zijn er met name op gericht om mensensmokkelaars te onderkennen. De KMar heeft hier een eigen dienstvoertuig om de werkzaamheden uit te voeren. We draaien diensten van 12 uur in een cyclus van dag, nacht, vrij.

x

Voor de duur van een maand is dit goed vol te houden. Op dit moment is het relatief rustig in het gebied. De koude wintermaanden zorgen ervoor dat de stroom van migranten minder wordt. De verwachting is echter dat dit in de lente weer gaat aantrekken. De aanwezigheid van Frontex zal daarom ook het komende jaar weer worden voortgezet.

x

De Bulgaarse collega’s met wie we werken zijn aardig en serieus met hun werk bezig. Het Engels van de Bulgaren is ook opvallend goed. Dit maakt het communiceren en het uitvoeren van het werk natuurlijk een stuk effectiever. Grappig is dat Bulgaren 'nee' knikken als ze 'ja' bedoelen en andersom. Dit kan weleens voor verwarring zorgen. 

We verblijven in een hotel in de plaats Yambol. Dit is een kleine stad in het zuiden van Bulgarije. Op ongeveer 100 kilometer van Yambol ligt de plaats Plovdiv. Dit is een historische stad met een geschiedenis die ruim 8.000 jaar terug gaat. In onze vrije tijd hebben we deze stad bezocht."

Opperwachtmeester Maurice en wachtmeester Sven
Border surveillance officers
Joint Operation Poseidon Land