09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Achter de schermen

Team Midden Criminaliteit verijdelt vrachtroof

De Koninklijke Marechaussee verijdelde in december 2014 een vrachtroof in de buurt van luchthaven Schiphol. 3 mannen werden op heterdaad betrapt toen zij een lading goederen ter waarde van 2 miljoen euro wilden stelen. Het team Midden Criminaliteit (MidCri) in de buurt van Schiphol kreeg de mannen tijdens een lopend rechercheonderzoek in het vizier. In 4 foto's krijgt u een kijkje achter de schermen bij team Midcri.

Team MidCri werd tijdens het rechercheonderzoek geassisteerd door collega's van het Recherche Team Drugsbestrijding van de brigade Politie & Beveiliging. De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) hield de 3 mannen aan. Nader onderzoek wees uit dat ook een medewerker van het bedrijf, waar de diefstal was gepleegd, mogelijk bij het misdrijf betrokken was. Deze medewerker kon ook worden aangehouden.

Luchthaven gerelateerde onderzoeken

De Koninklijke Marechaussee is op een aantal aangewezen Nederlandse luchthavens belast met de politietaak, zowel op het gebied van handhaving als opsporing. Zo draagt de KMar bij aan de veiligheid op en rond de luchthavens. Team MidCri van de brigade Recherche is binnen de opsporing actief op de luchthaven Schiphol. MidCri houdt zich bezig met luchthaven gerelateerde onderzoeken in de sector Midden Criminaliteit.

Van drugs tot fraude

De onderzoeken die MidCri behandelt, variëren van drugsgerelateerde zaken, omvangrijke diefstallen tot fraudezaken. Bij deze zaken zijn ook regelmatig medewerkers van bedrijven op de luchthaven betrokken. De doorlooptijd van onderzoeken ligt ongeveer rond de 6 maanden.

Successen in 2014

De vrachtroof was vorig jaar niet het enige succes van team MidCri. In augustus werd een verdachte tot 7 jaar cel veroordeeld voor het ronselen en wegbrengen van drugskoeriers. In een ander onderzoek werden 2 medewerkers van een luchtvaartmaatschappij veroordeeld tot 4 en 5 jaar gevangenisstraf toen ze langs de snelweg 15 kilo drugs (cocaïne) overdroegen. Na de overdracht werden zij aangehouden. Tijdens doorzoekingen werden geld en wapens aangetroffen.

Alles in huis

Team MidCri heeft alles in huis om een volledig opsporingsonderzoek zelfstandig te draaien. Tijdens de onderzoeken wordt veelvuldig samengewerkt met de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Team MidCri heeft capaciteit om meerdere onderzoeken naast elkaar te draaien en kan daarnaast ondersteuning bieden aan andere projectmatige teams. Dit kan ook op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Op de foto staat een in beslag genomen 'jammer', die verstoort GPS en Wifi-signalen, zodat er niet afgeluisterd en gelokaliseerd kan worden via GPS-trackers.