Tekst Robert den Hartog
Foto Pieter Visser (video)

Wachtmeester-1 Marijn Willemsen, IBT-instructeur

Wachtmeester-1 Marijn Willemsen is sinds 2008 IBT-instructeur bij de sector Training op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. Als instructeur van de Integrale Beroepsvaardigheidstraining stoomt hij nieuwe studenten klaar om in de praktijk zelfstandig te kunnen werken. Willemsen zorgt er samen met zijn collega’s voor dat de toekomstige marechaussees zich ontwikkelen tot sterke mannen en vrouwen, die weten hoe ze in situaties van geweld, gevaar en hulpverlening moeten handelen. IBT vormt de basis voor de toekomstige marechaussee. De studenten brengen zeker 50% van de opleiding door met IBT-instructeurs.

Een werkdag van Willemsen is misschien nog wel het beste te vergelijken met die van een (sport)leraar op een school. Afwisselend dus. De IBT-instructeur geeft dagelijks les aan diverse lichtingsklassen. De lessen die hij geeft zijn fysieke en praktische trainingen. Ze variëren van hardlopen, schieten, terreinwerk, aanhoudingstechnieken, hindernisbaan, fitness, grensverleggende activiteiten en casuïstieken tot aan theorielessen over de ambtsinstructie. Tijdens de lessen ambtsinstructie behandelt Willemsen onder andere wanneer een marechaussee bevoegd is om bijvoorbeeld zijn vuurwapen te gebruiken. Om de marechaussees ook na de opleiding op niveau te houden, organiseren de IBT-teams in het land voor elke collega 5 trainingsdagen per jaar. Op deze dagen worden de marechaussees op de werkvloer getraind voor gevaar- en geweldsbeheersing, specifiek gericht op de marechausseetaken. Op verzoek ondersteunt Willemsen ook trainingen voor het executieve personeel.

Benieuwd hoe divers een werkdag van een IBT-instructeur kan zijn? Bekijk de videoclip

Ook in 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl