07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Leijtens' Long Tweet

x

@lgenleijtens: Op Saba. Laatste halte van mijn reis langs de #marechaussee collega's werkzaam in Carib. Wat een mooie club professionals. Supertrots.

x

Ik ben net terug van mijn periodieke dienstreis door het Caribisch gebied. Een groot deel van het bezoek was samen met onder andere aankomend Wapenadjudant Bert van Holst en secretaris-generaal van V&J Pieter Cloo. Ik heb in 10 dagen 6 eilanden bezocht. Het is een uitdaging om in zo’n programma nog voldoende tijd over te houden om uitgebreid bij te praten met de lokale autoriteiten, onze collega’s en hun families. Toch is dat ook nu weer gelukt.

Wat ik zag en hoorde bevestigde meer dan ooit dat de Koninklijke Marechaussee een factor van betekenis is voor het Caribisch gebied. De lokale autoriteiten kloppen veel en graag bij ons aan voor hulp. Dat bleek wel uit de casus die ik ter plekke meemaakte. Een vermoedelijke drugsboot sloeg om en meteen werd in samenwerking met alle veiligheidspartners - óók Defensie - de zaak aangepakt. Een prachtcasus!

Het Caribisch gebied is veel méér dan een verzameling idyllische tropische eilanden. Als je als collega bij brigade Carib geplaatst wordt, weet je zeker dat je op je vakkennis over ál onze taken wordt bevraagd. Dat geldt voor onze oudgediende en collega Pierre die ik ter plaatse – heel bijzonder - mocht decoreren voor zijn 36-jarig ambtsjubileum. En dat geldt ook voor onze relatief nieuwe collega-landsambtenaren. Zij zijn nog kort bij de KMar, maar horen er voor 110% bij. Ook zij zijn van onmisbare waarde voor de KMar en dus ook voor de veiligheid in het Caribisch gebied!

x
x