11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Hoe werkt dat eigenlijk?

Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

CT-scan

De KMar heeft een nieuwe machine in de strijd tegen bolletjesslikkers. Op Schiphol is eind januari namelijk een fonkelnieuwe Computer Tomogram-scan in gebruik genomen. Met het apparaat - beter bekend onder de naam CT-scan - kan nog beter worden vastgesteld of een verdachte wel of niet bolletjes heeft geslikt. De CT-scan maakt dwarsdoorsneden van (een deel) van het lichaam en combineert deze zodat er een driedimensionaal beeld ontstaat. De CT-scan vervangt op termijn het röntgenapparaat.

Als de douane een reiziger heeft aangehouden op verdenking van het slikken van bolletjes met drugs, draagt ze de verdachte over aan het Rechercheteam Drugsbestrijding (RTD) van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. De verdachte krijgt de mogelijkheid om met de CT-scan te bewijzen onschuldig te zijn. Hiertoe neemt het RTD contact op met personeel van de Airport Medical Services, die de CT-scan bedienen. Het scannen duurt ongeveer 2 minuten. Bij een negatieve uitslag wordt de verdachte direct in vrijheid gesteld. Bij een zogenaamde niet-negatieve uitslag of wanneer de verdachte geen gebruik wil maken van de scan wordt de verdachte overgebracht naar de slikkerafdeling van het Justitieel Complex Schiphol. De verdachte produceert hier de bolletjes op het slikkertoilet of de verdachte, die niet voor de scan wilde, produceert 3 keer schone ontlasting en wordt dan in vrijheid gesteld. Dit laatste betekent uiteraard een langer oponthoud voor de verdachte.

De scan wordt gemaakt in dit tunnelvormige röntgenapparaat. In de tunnel zit een ring die om het te onderzoeken deel van het lichaam heen draait. Uit de ring komt een röntgenstraal die elke paar millimeter een nieuwe scan maakt.

Met dit paneel kan onder andere de langwerpige behandeltafel worden gesteld. De bank is bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar.

De behandeltafel wordt door het tunnelvormige röntgenapparaat heen geschoven. Op Schiphol wordt alleen het buikgedeelte van de verdachte onderzocht.

Omdat er gewerkt wordt met röntgenstralen is het nodig dat er niemand in de ruimte is waar de scan wordt gemaakt. De ruimte is daarom ook voorzien van speciaal glas, aangepaste wanden en deuren.

De medewerkers van Airport Medical Services kunnen op de computer het driedimensionale beeld bekijken en de scan beoordelen.

Met dit bedieningspaneel kunnen de medewerkers van Airport Medical Services de CT-scan bedienen. Maar het is ook mogelijk om met dit apparaat te communiceren met de verdachte.