01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

KMar viert 200-jarig bestaan

Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Hans Roggen, Jeroen Gorter (video) en Jeroen Los (video)

Wapendag: 200 jaar als het erop aankomt

stempel

De Koninklijke Marechaussee bestaat 200 jaar. Op 24 oktober is deze mijlpaal op de jaarlijkse Wapendag groots gevierd. Honderden KMar-collega's en zelfs de 'Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee' Prinses Beatrix kwamen naar Paleis het Loo in Apeldoorn. KMarMagazine heeft voor u enkele hoogtepunten belicht in video en foto's. Op de Wapendag stond niet alleen het verleden centraal, de aanwezigen hebben ook een videoboodschap voor de collega's van de toekomst gemaakt.

Bekijk hier de compilatievideo van de Wapendag

Bekijk hier het filmpje met de boodschappen van collega's 

Ter nagedachtenis

Traditiegetrouw worden op de Wapendag overleden medewerkers van de KMar, het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie in Nederlands-Indië herdacht. Bij de herdenking zijn ook altijd veel nabestaanden van recent overleden collega’s aanwezig. Luitenant-generaal Hans Leijtens legde een krans bij het monument op het Opleidings-,Trainings- en Kenniscentrum KMar op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn.

Als het erop aankomt

Luitenant-generaal Hans Leijtens opende de dag: “Elk jaar op deze vrijdag houden wij de Wapendag van de Koninklijke Marechaussee. De Wapendag is de verjaardag van de Koninklijke Marechaussee. Een verjaardag is een mijlpaal, een feest. Voor ons een heel bijzondere, omdat wij dit jaar 200 jaar bestaan”, sprak hij tot de genodigden.

Vrede, veiligheid en stabiliteit

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp sprak tijdens Wapendag tot de aanwezige marechausseecollega’s. “U mag met recht trots zijn op deze bijzondere dag. De dag waarop we 200 jaar geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee vieren. Als het erop aankomt, staat u klaar voor Nederland. 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Dat mag gevierd worden.”

Schutsvrouwe

Prinses Beatrix was eregast op de Wapendag van de KMar. Sinds 3 juli 1956 is zij ‘Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee’. Het is een uiting van de nauwe relatie tussen de KMar en het Koninklijk Huis.

Moed en daadkracht

Generaal Middendorp heeft tijdens de Wapendag aan 3 marechaussees het gevechtsinsigne uitgereikt. Opperwachtmeester Hein Martens kreeg het ereteken voor de achtervolging van een verdachte. Adjudanten Martin Reekers en Michel Barbier voor een actie onder vuur tijdens een VN-missie in Zuid-Soedan. Daarnaast ontving een groot aantal marechaussees een waarderingsspeld van Commandant Koninklijke Marechaussee voor onder meer hun werk op de rampplek van MH17 in Oekraïne en hun rol bij een incident in Zuid-Soedan.

Band tussen Prinses en de KMar

Als aandenken aan een speciale dag is er een fotocollage gemaakt van de momenten dat Prinses Beatrix als Schutsvrouwe heeft opgetreden. De Prinses ondertekende deze collage. De collage krijgt een ereplek.

Een krachtig instrument

Herman Roozenbeek, Jeoffrey van Woensel en Frank Bethlehem van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie hebben een boek geschreven over de geschiedenis van de KMar. Het eerste exemplaar van het boek ‘Een krachtig instrument: de Koninklijke Marechaussee 1814-2014’ is tijdens de Wapendag uitgereikt aan Prinses Beatrix.

Verleden en heden

Tijdens deze bijzondere Wapendag was er ook gelegenheid om de tentoonstelling ‘Verleden en Heden’ te bezoeken. Een tijdbestek van 200 jaar werd uitgebeeld door militairen in oude tenues en met een foto-expositie over de KMar van vandaag. Ook Prinses Beatrix nam hier een kijkje.

Foto-expositie

Fotograaf Annette Brolenius heeft speciaal in opdracht van de KMar een foto-expositie over de hedendaagse Marechaussee gemaakt. Na de toespraken konden de genodigden de expositie bekijken.

Afscheid

Afscheid in stijl: alle genodigden zeiden na afloop de Prinses gedag.