Abuja, Nigeria

stempel

"Ik ben 1 van de 12 KMar-liaisons. Ik werk in Nigeria. Vanuit dat Afrikaanse land help ik opsporend en vervolgend Nederland met (politiele- en justitiele) rechtshulpverzoeken. Die verzoeken krijgen wij van de Backoffice KMar Liaison Officers. De liasions en de backoffice maken deel uit van de Dienst Landelijke Informatie Organisatie. Als een onderzoek van een collega in Nederland naar Nigeria leidt, kan ik als vooruitgeschoven post vragen beantwoorden en lopende verzoeken extra onder de aandacht brengen bij de lokale autoriteiten. Daarnaast volg ik hier de trends en ontwikkelingen en bestudeer wat daarvan de gevolgen voor Nederland zijn.

groetenuit1

Een van onze grootste successen in Nigeria is de samenwerking tussen de Nationale Recherche, de KMar en opsporingsinstanties uit verschillende Europese landen, bijvoorbeeld op het gebied van mensensmokkel. Ook verloopt de samenwerking met de Nigeriaanse overheid prima. Denk hierbij aan EFCC (Economic And Financial Crimes Commission), NAPTIP (National Agency For Prohibitions And Other Related Matters) en de NDLEA (National Drug Law Enforcement Agency).

groetenuit2

Er is een sterke behoefte aan een nauwere samenwerking met Nigeria op het gebied van mensenhandel en georganiseerde criminaliteit. Momenteel is de focus meer gericht op het aanpakken van de georganiseerde misdaad in het algemeen. Er is een toenemend aantal rechtshulpverzoeken over onder andere financiële onderzoeken.

groetenuit3

Het feit dat de KMar 200 jaar bestaat gaat hier compleet langs ons heen. Dit in tegenstelling tot de Ebola-problematiek. Die betekent bijvoorbeeld dat de trainingen die door de KMar en de politie zijn georganiseerd stil liggen. De impact is groot, men is bang om fysiek contact te maken. Het openbare leven ligt stil. Scholen zijn voor lange tijd gesloten. En ook het privéleven lijdt hier onder. Zo is eten in een restaurant bijvoorbeeld tricky. Je vraagt je toch constant af: ‘is de kok of de ober besmet?"

Majoor Peter
KMar-liaison Nigeria