10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

200 jaar KMar in beeld

Chichester International March

De redactie van KMarMagazine is nog steeds op zoek naar historische foto’s. De zevende serie van 5 foto’s, voorzien van een korte beschrijving, staat hieronder. Heeft u nog historische foto’s? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl.

The Royal Military Police & City of Chichester International March was een jaarlijks terugkerend wandelevenement in het Engelse Chichester. De loper kon individueel of in teamverband kiezen voor uit de afstanden 10km, 25km of 40km. Chris Laarakker stuurde een foto uit 1983 of 1984 van KMar-deelnemers, die ook deel uitmaakten van het 4 daagse-detachement. 

Brigade Simpelveld

Voormalig wachtmeester-1 Henk Basten, archivaris van het Marechausseemuseum, stuurde een foto op van de brigade Simpelveld. Deze bron van deze foto is: www.warsage.nl. Op het brigadegebouw branden in lampjes de jaartallen 1839 en 1939. Brigade Simpelveld fietste in 1939 mee met de festiviteiten ter ere van het eeuwfeest van Limburg. In 1839 voegde Limburg zich weer bij Nederland na 9 jaar Belgisch geweest te zijn.

Laatste dienst

Op een foto van gepensioneerd KMar-adjudant Jo Goossens staat de doorlaatpost Maalbroek. Goossens werkte voor de brigade Roermond (1961-1963 en 1988-1992) en dus ook vaak op deze locatie aan de Nederlands-Duitse grens. De foto is volgens Goossens genomen in 1992 tijdens de laatste dienst. De brigade en ook doorlaatpost Maalbroek gingen dat jaar definitief dicht.

Spekholzerheide

Jo Goossens stuurde ook nog een tweede afbeelding van de brigade Spekholzerheide. De brigade was gevestigd aan de Akerstraat in het Limburgse Kerkrade. De brigade sloot na een heropening in 1946 haar deuren definitief in 1954. De brigade viel onder het district Heerlen samen met onder andere Simpelveld, Hulsberg, Hoensbroek en Brunssum.

Jan Johannes Brinkema

Henk Brinkema dook in de archieven van zijn vader, Jan Johannes Brinkema. Zijn vader diende van 1946 tot 1977 in Noord-Nederland op de brigade Groningen, Emmer-Compascuum en Haren. Hij sloot zijn loopbaan af in Groningen als brigadecommandant van het oude gebouw aan de Helperbrink en aan de Verlengde Hereweg.