09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

KMarKort

Ook 200 jaar KMar viering in Mali

Op het moment dat in Nederland het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Marechaussee werd gevierd, stonden de collega’s in Mali ook stil bij dit heugelijke feit. In Bamako, op het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie MINUSMA, hield de Koninklijke Marechaussee op de Wapendag een ceremonie in aanwezigheid van diverse andere nationaliteiten.

Detachementscommandant kapitein Hans van Doremalen herinnerde alle aanwezigen aan de rijke historie, de verbondenheid van de KMar met het Koninklijk Huis en de nimmer aflatende inzetbaarheid van de Koninklijke Marechaussee. De ceremonie werd afgesloten met een receptie en een diner.

De KMar verricht in Mali, naast militaire politietaken, diverse functies binnen de missie MINUSMA. De KMar richt zich op stabilisatie van het land en levert ondersteuning aan de (inter)nationale rechtsorde, onder meer door de aanpak van het versterken van de Malinese Gendarmerie, brigade Fluvial (gendarmerie te water).

Viering 200 jaar KMar in andere missiegebieden

Ook op Air Force Base Incirlik/Adana in Turkije stond het KMar-contingent van de Ballistic Missile Defence Task Force stil bij de oprichtingsdag van de Koninklijke Marechaussee. De rest van het Nederlandse detachement werd door de collega's getrakteerd op gebak. Het gebak was door een lokale bakker gemaakt, maar toch voorzien van het speciale 200 jaar KMar-logo. Aan de missie in Turkije nemen in totaal 6 collega's van de Koninklijke Marchaussee deel. 3 voor de 'artikel 4'-taken en daarnaast een Public Affairs Officer, een verwerver en een bedrijfsmaatschappelijk werker.

Ook in Kosovo (EULEX) en bij het 1(NLD) Air Task Force Middle East is door de uitgezonden collega's stil gestaan bij het 200-jarig bestaan.

x
lijntje

Eerste Amaroks voor de Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft als eerste defensieonderdeel de Volkswagen Amarok ontvangen. Dit gebeurde tijdens een officiële overdracht op het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar. De Amarok VT 75 KMar vervangt de Mercedes Benz 290 GD-voertuigen, die aan het einde van hun levensduur zijn. De KMar krijgt in totaal 92 Amaroks.

62 van de 92 Amaroks voor de KMar worden voorzien van een stripingpatroon. Deze voertuigen zijn bestemd voor het vervoeren van personeel en goederen, surveillance en commandovoering. 30 van de 92 Amaroks worden in camokleuren/patroon geleverd en zijn universeel met de Amaroks die naar de landmacht gaan. Deze voertuigen zijn onder andere voor het leren rijden in de nieuwe voertuigen. De stripingvoertuigen worden in wekelijkse batches voor het einde van dit jaar geleverd. Voor het einde van 2015 zijn ook alle groene voertuigen binnen.

Benieuwd wat de Volkswagen Amarok VT 75 KMar nog meer allemaal kan? In de volgende uitgave van KMarMagazine wordt er uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden en prestaties van het voertuig. Animatie: Jorn Koekoek (Mediacentrum Defensie)

lijntje

Schakels identiteitsfraude bijeen

Het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) hield eind oktober in het Marine Etablissement Amsterdam het seminar 'Identiteitsfraude, risico's in rap tempo!'. Ongeveer 150 personen vanuit publieke en private partijen, de ketenpartners, ministeries en de nationale politie bezochten het seminar.

CKMar, luitenant-generaal Hans Leijtens, Wim Scheepers, commissaris bij de Nationale Politie en luitenant-kolonel Rob Koster, hoofd ECID, benadrukten dat identiteitsfraude hoog op de agenda staat en samen bestreden moet worden. Ook werd een actueel beeld geschetst van identiteitsfraude. 's Middags gingen de aanwezigen aan de slag in workshops. Aansluitend was er een paneldiscussie onder leiding van televisiepresentatrice Chazia Mourali.

x
lijntje

Marechausseeveteraan in stripboek

10 veteranen, 10 verhalen; dat is de ondertitel van de speciaal verschenen veteranenstrip 'Op Missie'. Het stripboek is het resultaat van een samenwerking tussen 10 striptekenaars en 10 Nederlandse veteranen. De veteranen vertelden hun verhaal, de striptekenaars maakten er een strip van. Marechausseeveteraan majoor Albert Zomer werd gekoppeld aan striptekenaar Robert van Raffe.

Het verhaal van Zomer gaat over zijn missie in het Afrikaanse Angola. Op 17 mei 1995 reed hij vooraan in een konvooi met hoogwaardigheidsbekleders dat van Luanda naar Lobito reed. Een route van 550 kilometer over een weg die vanwege allerlei gevaren, waaronder de dreiging van mijnen, 3 jaar gesloten was geweest. De verhalen van Zomer en nog negen veteranen zijn gebundeld in het stripverhaal 'Op Missie'.

De strip is verschenen in 10 verschillende covers en voor €9,95 te koop in de striphandel. Kijk voor verkooppunten op www.strip2000.nl.

x
lijntje

Congres marechausseegeschiedenis

De Koninklijke Marechaussee heeft samen met de politieacademie het 'Congres Marechausseegeschiedenis' in Buren gehouden. Dit gebeurde vanwege het 200-jarige bestaan van de KMar. Tijdens het congres werd de historie van de KMar en de overige gendarmeriekorpsen in Europa nader onder de loep genomen.

In de ochtend spraken buitenlandse gasten van de Open University (UK) en Technische Universität Berlin over de Europese gendarmeriekorpsen. Dr. Guus Meershoek (Politieacademie, Universiteit Twente) sprak over de KMar binnen de Nederlandse politiek en maatschappij. De middag stond in het teken van workshops over internationale samenwerking, ordehandhaving, grensbewaking en vredesmissies.

x
lijntje

Dubbelslag op NMK veldvoetbal

De Marechaussee speelt het beste voetbal van alle krijgsmachtonderdelen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zegevierde het nassaublauw tijdens het Nationaal Militair Kampioenschap veldvoetbal 2014. De KMar heeft 5 jaar moeten wachten op deze unieke dubbelslag.

Bij de dames was het dit jaar spannend tot het laatste fluitsignaal. Het verschil met de landmacht bedroeg slechts 1 doelpunt. Bij de heren was de overwinning na 2 speelronden al binnen. Het herenteam werd ongeslagen kampioen. Het NMK werd dit jaar gehouden op de accommodatie van voetbalvereniging IJsselmeervogels in Spakenburg.

x