x
Het Parool

34 auto’s en 30.000 euro ‘afgepakt’

Bij een samenwerking tussen de KMar, de douane, de FIOD en de Belastingdienst zijn 34 voertuigen in beslag genomen en is bijna 30.000 euro geïncasseerd. Dat schrijft het Parool. De controles werden uitgevoerd op Schiphol in het kader van de afpakweek van de Ondermijning. De afpakweek van de Ondermijning is door de Marechaussee in het leven geroepen om criminele gedragingen aan te pakken. Het afnemen van goederen en vermogen van criminele activiteiten is daarbij een middel.

x
blikopnieuws.nl

Kinderontvoering op startbaan voorkomen

De Marechaussee heeft op Schiphol een 33-jarige man uit Den Haag aangehouden. Dat meldt de website blikopnieuws.nl. De man wordt verdacht van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van zijn kind. Hij zou zijn kind zonder toestemming van zijn ex-vrouw hebben meegenomen. De Marechaussee kreeg informatie dat de man en zijn kind op het punt stonden om te vertrekken naar Oost-Europa. Het vliegtuig was al naar de startbaan aan het taxiën. Nadat het vliegtuig naar de gate was teruggekeerd, hielden marechaussees de man aan.

x
Omroep Brabant

Vakantieganger maakt dure grap op Eindhoven

Een 23-jarige vakantieganger heeft 750 euro moeten betalen voor een grap op Eindhoven Airport. Omroep Brabant meldt dat de man een opmerking maakte over een bom in zijn handbagage. De man werd een paar keer gevraagd of er echt een bom in zijn tas zat. Toen de man elke keer zei dat dat zo was, kon de Marechaussee niet anders dan de man uit de rij halen. Explosievenverkenners inspecteerden samen met een speurhond de tas. Er werd geen bom aangetroffen.

x
De Telegraaf

Vernielende Britten aangehouden

De Telegraaf schrijft over 5 Britten die de KMar heeft aangehouden voor vernielingen aan boord van een binnenkomende ferry. Marechaussees kregen vanaf de ferry, die arriveerde vanuit Groot-Brittannië, een melding dat aan boord 5 passagiers vernielingen zouden hebben aangericht aan brandmelders en in 2 hutten. Bij aankomst van de ferry zijn de mannen, variërend in leeftijd van 24 tot 27 jaar, door marechaussees aangehouden. Ze hebben de schade van ongeveer 600 euro vergoed.

x
Dichtbij.nl

Stewardess met alcohol betrapt

Dichtbij.nl publiceert een artikel over de KMar en de luchtvaartpolitie, die op Schiphol een 38-jarige stewardess hebben aangehouden. Op weg naar het vliegtuig werd tijdens een controle van al het boordpersoneel aangetoond dat ze teveel alcohol had genuttigd. In totaal werden 560 leden van het boordpersoneel (173 cockpit en 387 cabine) gecontroleerd. In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de 10 uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. De vrouw betaalde de haar opgelegde boete van 5.000 euro.

x
AT5

Valse bommelding op Schiphol (1)

AT5 meldt op haar website dat de Marechaussee een 67-jarige Fransman heeft aangehouden op luchthaven Schiphol. Hij deed een bommelding, omdat hij was geweigerd op zijn vlucht. De reiziger had zich bij het inchecken zo misdragen dat de gezagvoerder besloot hem niet mee te nemen op de vlucht. Hierop riep hij dat er een bom in zijn bagage zat. Een speurhond van de KMaronderzocht de bagage. De verdachte werd na het betalen van een schikking van 500 euro weer vrijgelaten.

x
Nu.nl

600 kilo vuurwerk onderschept

Op de website van nu.nl staat een bericht dat de Marechaussee een bestelbus heeft onderschept met 600 kilo vuurwerk. Het busje werd aangehouden tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle in de buurt van Enschede. Bij het controleren van de achterbak stuitten de marechaussees op dozen met het opschrift 'gevaarklasse'. De Nederlandse bestuurder van 22 jaar werd aangehouden. In zijn ouderlijk huis werden 3 lawinepijlen en een vuurwerkpistool aangetroffen.

x
Het Parool

Beveiliging Joodse scholen Amsterdam

Het Parool schrijft begin oktober een artikel over de beveiliging die de Marechaussee doet bij Joodse scholen in Amsterdam-Buitenveldert. De krant schrijft dat het de eerste keer is dat de Marechaussee is ingeschakeld op verzoek van 'de driehoek': gemeente, politie en justitie. "We staan hier op verzoek van het lokale gezag als de deuren van de school open zijn, dus 's morgens, tussen de middag en als de school uitgaat. We geven geen adviezen, en helpen puur de politie om de school te bewaken", zegt luitenant Robert Klamer tegen een journalist van de krant.

x
AT5

Valse bommelding op Schiphol (2)

AT5 publiceert een bericht over een 49-jarige Belg die met zijn hele gezin werd geweigerd op een vlucht vanaf Schiphol. De man dacht grappig te zijn door tijdens het boarden van een vliegtuig een bommelding te doen. De bagage van het gezin werd van boord gehaald en onderzocht door een speurhond van de KMar. De valse bommelding kwam de Belg duur te staan. Hij moest ter plekke een schikking van 750 euro betalen. Daarna mocht hij zijn weg vervolgen. Het vliegtuig, zonder het Belgische gezin, vertrok met slechts een paar minuten vertraging.

x
Noordhollands Dagblad

Defensievoertuig klem in woonwijk

Een bijzonder transport van Defensie heeft zich klemgereden in een woonwijk in Heemskerk. Dat staat op de website van het Noordhollands Dagblad. De vrachtwagencombinatie was op weg een militair voertuig op te halen. Volgens de KMar was de bestuurder van de truck de verkeerde kant op gestuurd, waardoor hij in de woonwijk terecht kwam. Toen hij de woonwijk wilde verlaten ging het mis. De vrachtwagen reed een lantaarnpaal omver. Na afhandeling van de aanrijding en overleg met de KMar kon het bijzonder transport de wijk alsnog verlaten.