Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Phil Nijhuis en sergeant Ruud Mol (video)
Koning reikt nieuwe symbool voor eenheid uit
Het geluid van klikkende paardenhoeven galmt over het Binnenhof. De bereden standaardwacht van de Koninklijke Marechaussee komt in draf het plein op. Vol trots draagt de standaarddrager de standaard hoog in de lucht. Honderden jaren geleden deden zijn voorgangers dit te velde om strijdende troepen een richting te seinen. Nu is het puur ceremonieel en staan het afscheid van de oude standaard en de verwelkoming van het nieuwe ereteken centraal. Een bijzondere plechtigheid die de verbintenis met het koningshuis bevestigt.
De Koninklijke Marechaussee ontving op 16 oktober uit handen van Koning Willem-Alexander de nieuwe standaard. Tijdens de officiële ceremonie werd de oude standaard - het symbool voor trouw, eenheid en eergevoel - ten ruste gelegd. Een historisch moment voor de KMar. "Dit is de eerste standaard die we uit handen van de Koning ontvangen", vertelt KMar-protocolofficier ritmeester Nils Berghout. "Dit gebeurt niet vaak, omdat een standaard of vaandel niet zomaar wordt vervangen. Een bijzondere gebeurtenis dus voor ons", vervolgt hij.
Tijd voor vernieuwing
In 1931 kreeg de KMar uit handen van Koningin Wilhelmina het ereteken uitgereikt. Om die reden stond op het zijden doek van de oude standaard het monogram van de toenmalige koningin en op de standaardtop de tekst: 'Koningin en Vaderland'. Berghout: "Inmiddels heeft Nederland een koning als staatshoofd en is de KMar sinds 1998 een zelfstandig krijgsmachtonderdeel. Ook de tekst 'Wapen der Koninklijke Marechaussee' op het doek klopte dus niet meer. Het werd het tijd voor een nieuwe standaard."
De tekst 'Koningin en Vaderland' in de top van de standaard is vervangen door 'Koning en Vaderland'. Op het doek is de tekst 'Wapen der Koninklijke Marechaussee' aangepast in 'Koninklijke Marechaussee' en staat nu het monogram van de Koning, WA. De Marechaussee is het eerste krijgsmachtonderdeel dat op de standaard het monogram WA voert. Ook was het de eerste keer dat de Koning een nieuwe standaard uitreikte.
Professioneel
"Ondanks de korte voorbereidingstijd zat de ceremonie keurig en strak in elkaar. Het zag er professioneel uit", blikt Berghout terug. "Sinds de zomermaanden zijn we druk bezig geweest. Het is namelijk belangrijk om origineel te blijven en we kunnen oprecht zeggen dat dit gelukt is met deze ceremonie", aldus Berghout.