12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Hoe werkt dat eigenlijk?

KMar-standaard

De Koninklijke Marechaussee heeft een nieuwe standaard. Dit ereteken is op 16 oktober door Koning Willem-Alexander uitgereikt. De standaard symboliseert de eenheid binnen de KMar en staat voor verbondenheid met het Koningshuis en het Koninkrijk der Nederlanden. De standaard heeft een lange geschiedenis. In het verleden gebruikten strijdmachten standaarden maar ook vaandels als herkenningsteken voor strijdende troepen te velde. Met de standaard werden commando's geseind die door het kabaal van de strijd niet verstaanbaar waren.

Daarnaast markeerde de standaard ook de positie van de eenheidscommandant en hielp ter oriëntatie bij het handhaven van de opmarsrichting op het gevechtsveld. Sloeg de eenheid in het gevecht uiteen, dan konden richtmannen en de standaard de hoofdrichtingslijn herbevestigen. Waar dient de standaard tegenwoordig voor, wat staat erop en hoe moet er mee worden omgegaan? 

Klik op de cijfers voor meer informatie

x

Het doek wordt als hoogste blijk van waardering voor getoonde inzet, daden en (krijgs)verrichtingen door of namens de regerend vorst uitgereikt. Aan de standaard worden dezelfde eerbewijzen gebracht als aan de Koning.

Het gebruik van de standaard heeft tegenwoordig voornamelijk ceremoniële betekenis. Elke nieuw aangestelde militair legt bijvoorbeeld na het afronden van zijn opleiding de eed of belofte op de standaard af.

De standaarddrager draagt het ereteken met behulp van een riem die zowel om de heup als over de schouder en de borst (bandelier) valt. Hieraan is de standaardstokhouder(schoen) bevestigd. Gestoken in de schoen, draagt de standaarddrager met de rechterhand het vaandel verticaal.

De letters WA staan voor de naam van Koning Willem-Alexander. Op de inmiddels ten ruste gelegde oude standaard staan de initialen van de toenmalige Koningin Wilhelmina.

Op het vorige exemplaar van de standaard stond nog de tekst 'Wapen der Koninklijke Marechaussee'. De nieuwe Standaard vermeldt alleen 'Koninklijke Marechaussee'. De reden hiervoor is dat de KMar een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

Boven op de standaard zit een van messing vergulde standaardtop in de vorm van een liggende statenleeuw. Het dier rust met zijn linker klauw op een bundel van 7 pijlen, als symbool voor de oorspronkelijke 7 provinciën. De slang die zichzelf in de staart bijt, staat symbool voor de keer op keer hernieuwde band tussen eenheid met Koning en Vaderland. De eikenkrans staat symbool voor getoonde militaire moed. Voor het eerst in 100 jaar is weer een standaard uitgereikt met de tekst ‘Koning en Vaderland’, in plaats van ‘Koningin en Vaderland’.