05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Simulator van alle markten thuis

Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis

Nieuwe simulatoren voor doorgunners besparen vlieguren

Is het een Chinook? Is het een Cougar? Of is het een NH90? Nee, het is een kaal casco van een helikopter die in een klein half uur valt om te toveren in een van de types die in dienst zijn bij het Defensie Helikopter Commando. Op vliegbasis Gilze-Rijen zijn gisteren 2 nieuwe simulatoren voor de opleiding van doorgunners geopend.

Vorige week oefenden de instructeurs alvast op deze nieuwe technologie. “Met deze simulatoren besparen we kostbare vlieguren die nu elders kunnen worden ingezet”, zegt projectleider Hans Garssen. “Voor deze opleiding waren tot nu al 2 uur kwijt om op schietrange De Vliehors te komen. Bovendien waren we dan afhankelijk van het weer. Hier kunnen we alles nabootsen en zelfs meer. Het trainen van noodprocedures is bijvoorbeeld zeer realistisch en dat kan je niet zo maar tijdens een echte vlucht doen.”

Een leeg casco is in korte tijd om te toveren in een van de drie types helikopters die een doorgunner aan boord kunnen hebben: de CH-47 Chinook, de AS532 Cougar en de nieuwe NH90.

Het kost ongeveer een uur om de decorstukken voor de diverse types te wisselen. De ruimtes zijn daarna precies zo groot als in het echt, zodat de schutters ook het juiste gevoel mee krijgen.

De wapens zijn precies nagebootst. Dat geldt zowel voor de MAG als de M3M, de nieuwste .50. Ze zitten dan ook achter slot en grendel om misverstanden te voorkomen.

Het monteren van de wapens is misschien nog wel de lastigste klus op de simulator. Het luistert nauw, omdat het nagemaakte wapen via de computer net zo moet reageren als in het echt. “We kunnen de schutters ook confronteren met alle mogelijke storingen”, zegt adjudant Paul Arends.

Adjudant Cas Broekaart houdt de beeldschermen in de gaten. De instructeurs kunnen zelf scenario’s schrijven om de doorgunners maximaal te trainen. Marineman Broekaart zorgde voor een goed gevulde Nieuwe Haven, met onder meer de carrier Kitty Hawk.

De doorgunner zit klaar voor de eerste vlucht boven een virtuele wereld. Binnen een seconde na het opstijgen lijkt alles echt.

Het vuren vanuit de helikopter voelt net als echt. Er staat ook druk op de M3M en de MAG die de wind nabootst. “Alleen de koude wind in je gezicht ontbreekt”, aldus adjudant-instructeur John Bosch.

De doorgunner is niet alleen bezig met het bevuren van vijandelijke contacten, maar biedt de vliegers ook een extra stel ogen.

De simulator is tot op de millimeter na te bouwen tot elk type dat Defensie hiervoor in gebruik heeft, zodat het gevoel van ‘eggie’ er meteen is bij de doorgunners-in-opleiding.