13

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Pantserinfanterie toont Esten hun CV90

Tekst sergeant-1 Pieter van Geldere
Foto korporaal-1 Zadrach Salampessy

Landmachters scheuren door koud Estland

film

Estland kocht onlangs 44 pantsergevechtsvoertuigen (CV90) van Nederland. Om te laten zien wat dit pantservoertuig allemaal kan, trok de Bravo-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte naar het Oost-Europese land. Oefening Baltic Bison moest in februari de samenwerking tussen de 2 naties benadrukken. 

x
Estse militairen in actie in het begin van de oefening. Tijdens de demonstratie voor de vips, later die week, werd er een gezamelijke actie met de Nederlanders uitgevoerd.

Op de grote open vlakte in het besneeuwde Estse oefenterrein staan 2 CV90’s opgesteld. Op één van de voertuigen staat een voertuigcommandant. Hij vertelt aan een groep Estse militairen de need to know’s van het voertuig. “Draag je gehoorbescherming, vooral buiten zijn de klappen van het kanon heftig.”
De oefening werkt toe naar een gecombineerde actie van de twee landen. De Esten luisteren aandachtig. Nog even en dan scheuren ze zelf door het terrein. Compagniescommandant kapitein Albert de Jonge: “Dit is voor de Esten een grote sprong voorwaarts.” 

x
Mortieren zorgen voor licht tijdens een nachtelijke actie. Het mortierpeloton kon, onder verschillende omstandigheden, de mortieren op de juiste plaatsen laten neerkomen.

Krap?

De Estse tweede luitenant Priit Lillemets staat voor zijn peloton en brieft de komende actie. “Dit voertuig is een enorme verbetering voor ons als het gaat om snelheid, bepantsering en vuurkracht. De Nederlanders helpen ons goed op weg met hun expertise”, vertelt hij enthousiast. Zijn pelotonssergeant, Jannek Huttunen, vult hem aan: “Maar hij is van binnen wel wat krapper dan de Patria die we nu gebruiken. We moeten dus kijken hoe we de uitrusting verdelen.”

Beide militairen zien de Nederlanders graag komen. “Het is in deze tijd belangrijk voor ons om de banden met andere landen aan te halen. We oefenen daarom graag met de Nederlanders, Amerikanen en andere NAVO-partners”, vertelt Lillemets nadat hij zijn peloton aan het werk heeft 

x

De vijand is daar

De Jonge is op zijn beurt enthousiast over zijn Estse collega’s. “Deze mannen dienden de afgelopen jaren in de Afghaanse provincie Helmand. Daar hebben ze het zwaar voor de kiezen gehad, dus aan gevechtservaring geen gebrek.” Volgens De Jonge zijn de Esten zich bewust van vijandelijke dreiging. “Ze prenten zich meerdere malen in: “daar zit de vijand”, en wijzen dan naar het oosten.”

De commandant geeft aan dat de Esten verrast waren over de mogelijkheden van de CV90. “In het begin van de oefening deden we een actie samen, zij met hun voertuigen, wij met de onze. Ze stonden versteld van de snelheid waarmee wij onze actie ingingen in dit slecht begaanbare terrein.” 

x
Esten nemen plaats in de Nederlandse CV90. De voertuigcommandanten van de Bravo-compagnie geven hierbij de belangrijkste tips over het gebruik ervan.

NAVO-broeders

De aanwezigheid van de Nederlanders komt de Esten goed uit. De Estse militaire top wil meer internationale samenwerking nu de spanning in de regio oploopt. De commandant van de Estse infanteriebrigade, luitenant-kolonel Aron Kalmus, is dan ook blij met de inbreng van de Bravo-compagnie. “Samen trainen maakt ons sterker. Baltic Bison bewijst dat we elkaar steunen binnen de NAVO.”

Over het nieuwe voertuig is de overste erg te spreken. “De CV90 is een technisch hoogstandje. Hij verbetert de slagkracht van onze brigade. Ik ben blij met de ervaring die de mannen van het ‘44e’ met ons willen delen.”

x
Tweede luitenant Lillemets in gesprek met een Nederlandse collega, tijdens de voorbereidingen van de demonstratie. Omdat er in de demo met scherp wordt geschoten, kan het geen kwaad de details goed door te nemen.

Parade nabij de Russische grens

Baltic Bison sluit af met een internationale militaire parade. Deze wordt ieder jaar op de Estse Onafhankelijkheidsdag gehouden, steeds in een andere stad. Dit jaar toevallig in Narva, dichtbij de Russische grens. Volgens de Esten niet meer dan toeval. Het is vooral te doen om de samenwerking tussen NAVO-landen te benadrukken. De geschutskoepels van de pantservoertuigen worden daarom tijdens de parade van het oosten afgehouden. De Jonge: “We zijn hier voor de samenwerking, niet om te provoceren.”

Bekijk beelden van de militaire parade in Narva, met reacties van de Nederlandse en Estse Commandant der Strijdkrachten:

x
Een CV90 rolt van een door de genie gelegde brug. Ook 111 Pantsergeniecompagnie was in Estland aanwezig. Om de Esten hun nieuwe bruglegger en genietank te demonstreren, maar ook om te werken aan hun eigen skills.
x
Een hoogtepunt tijdens Baltic Bison: De militaire parade in het Oost-Estse Narva. Op de Estse onafhankelijkheidsdag paraderen Esten, Britten, Spanjaarden, Amerikanen en Nederlanders met hun voertuigen door de grensplaats.