Foto John van Helvert

“Vrede moet je soms afdwingen”

Mijn missie, ons belang

x

Hij wilde van jongs af maar één ding: gevechtsvlieger worden. Op zijn 19de werd Joost tot de opleiding toegelaten en na 4 jaar stevige training heeft hij als luitenant-kolonel inmiddels ruim 25 jaar vliegervaring.  “Ik heb er dik 3000 uur in een F-16 opzitten, waarvan een flink deel boven conflictgebieden.”

 “Bosnië, Servië, Kosovo, Afghanistan. Aan al die missies heb ik als gevechtsvlieger meegedaan. Toen ik op m’n 19de aan de opleiding begon, kon ik niet vermoeden dat ik zoveel in actie zou komen. De wereld zag er toen heel anders uit, we kwamen net uit de Koude Oorlog en hadden het idee dat het voorlopig wel rustig zou blijven. Dat is dus heel anders uitgepakt.

Na mijn opleiding kon ik meteen aan de bak en hing ik boven Bosnië om het vliegverbod te handhaven. Vooral die eerste missies maakten veel indruk. Ik kan me nog goed herinneren hoe spannend ik het vond. Maar ik voelde me ook trots, want ik heb er mede voor gezorgd dat we de ellende hebben kunnen beperken. Dat geeft a sense of accomplishment. Vrede moet je soms afdwingen. Niemand zit te wachten op oorlog, maar soms moet je helaas geweld gebruiken om meer geweld te voorkomen.

De heftigste ervaring was met Allied Force in 1999 in Kosovo. Dat was een complete oorlog, waarbij de NAVO een aantal vliegtuigen heeft verloren. Als gevechtsvlieger werd er voortdurend op mij geschoten en raakte ik in gevecht met radargestuurde raketten. Dan merk je dat je optimaal bent getraind. Natuurlijk voel je spanning, maar zolang die niet omslaat in angst kun je de situatie in de hand houden.

Mijn motivatie haal ik uit vaderlandsliefde, dat klinkt misschien ouderwets, maar dat is me echt met de paplepel ingegoten. Al die conflictgebieden zijn dichterbij dan je denkt. Als we niet ingrijpen breiden die inktvlekken van onrust zich steeds verder uit. Dat raakt uiteindelijk ook Nederland. Je wilt dat de wereld stabiel blijft, zodat we hier gewoon naar de supermarkt kunnen blijven gaan. Ik werk nu op het ministerie in Den Haag, maar ik ben nog steeds combat ready. Als ze me nu bellen, ga ik meteen m’n tas inpakken.”

x