Foto John van Helvert

“Zonder ons zou de wereld er een stuk minder leuk uitzien”

Mijn missie, ons belang

x

Henri van de Wetering (45) wilde als jonge knul al bij de marine. Inmiddels sergeant-majoor der mariniers, was hij de afgelopen 20 jaar vaak meer op missie dan thuis. Natuurlijk heeft hij de nodige ellende gezien. “Maar de hoeveelheid mooie herinneringen is vele malen groter.”

“Het is meer dan twintig jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. We waren op missie in Cambodja en reden met onze jeep op een landmijn. Alle 4 waren we gewond, 2 collega’s raakten zelfs zwaargewond en zijn blijvend invalide geraakt. Ik bracht het er gelukkig goed vanaf en kon nog een collega in veiligheid brengen. Dat doe je gewoon, daar sta je niet bij stil. Maar toen ik later op zijn bruiloft was, kwam zijn moeder in tranen naar me toe. ‘Bedankt dat je mijn zoon uit het mijnenveld hebt gehaald’, snikte ze. Daar was ik wel van onder de indruk.

Ik ben nooit meer terug geweest in Cambodja, maar een tijdje terug zag ik op tv Katja Schuurman vrolijk door Angkor Wat huppelen, dan besef je opeens dat het inmiddels een heel ander land is. Dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan de vrede daar, geeft me een goed gevoel. Ik heb sowieso geweldige uitzendingen gehad. Toen ik in 1991 bij Defensie kwam, had ik dat niet kunnen vermoeden.

Mensen hebben weleens een verkeerd beeld van ons werk, alsof we de hele dag gevulde koeken zitten te eten. Men realiseert zich niet dat we een hele professionele organisatie zijn die overal in de wereld aan vrede werkt. Iedereen die nu in dienst gaat, kan er zeker van zijn dat hij op missie gaat, dat was vroeger wel anders.

Ik ben geen wereldverbeteraar, maar zonder ons zou de wereld er een stuk minder leuk uitzien, daar ben ik van overtuigd. Ook Nederland plukt daar de vruchten van. En Defensie doet zoveel meer. We bestrijden piraterij in de Golf van Aden, dat raakt rechtstreeks onze economie. En als het moet gaan we zelfs met onze Defensie Duikgroep op zoek naar een kind dat onder het ijs is geraakt. Zonder Defensie zou onze samenleving in alle opzichten veel kwetsbaarder zijn.”