Tekst Kapitein Marlous de Ridder
Foto Kapitein Evert-Jan Daniels

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan?

WHJVVNLDG_WHJVVNLDG eerste

Sergeant-1 René (37) is groepscommandant bij het pathfinder-peloton van 11 Luchtmobiele Brigade. De pathfinders zijn de brigadeverkenners. Ze opereren meestal te voet, in kleine groepen en zijn erg zelfredzaam. Onzichtbaarheid is hun kracht.

WHJVVNLDG_WHJVVNLDG tweede

Pathfinders zijn specialisten voor het verkennen en maken van landingszones. Bijvoorbeeld voor vliegtuigen en dropzones voor parachutisten. Ook verkennen, markeren en bemannen zij geïmproviseerde vliegvelden voor tactische luchtlandingsoperaties. Zo kan de hoofdmacht met zo min mogelijk risico worden gedropt of uitstijgen. Het peloton is zelfs de enige Nederlandse militaire eenheid die deze taken wereldwijd mag uitvoeren. Dat kan van groot belang zijn bij evacuaties van Nederlanders uit onveilige gebieden. “Wat mij enorm aantrekt in dit werk is de diversiteit en verantwoordelijkheid. Een vlieger vertrouwt op onze waarneming. Wij zetten een veilige landingsplek uit, maar geven ook informatie over wind en luchtdruk. Fysiek is het zwaar. We moeten het 3 tot 5 dagen alleen kunnen redden. Dat betekent een dikke 50 kilo aan voedsel en uitrusting op je rug.”

WHJVVNLDGderde

Het pathfinder-peloton komt in actie tijdens een grote oefening in Noorwegen. De 6.000 deelnemers, waaronder 3.000 Nederlandse militairen, worden hier klaargestoomd voor hun rol in de NATO Response Force 2015.

“Een cruciaal object in het scenario is vliegveld Rena. Vandaar dat wij dagen van tevoren in het veld lagen om de start- en landingsbaan in kaart te brengen. Toen het gevecht eenmaal begon, zijn we non-stop bezig geweest. Een luchtlandingsoperatie, een bevoorradingsvlucht en de landing van parachutisten. De uitdaging in deze oefening is het managen van alle vliegbewegingen. Je wilt niet dat er een helikopter vliegt op het moment dat je para’s dropt. Hoe groter de oefening, hoe langer het duurt voor de informatie naar beneden druppelt. Dat vind ik een nadeel. Extra complex is dat wij altijd 2 petten op hebben. We zitten in het tactisch plaatje dus blijven zoveel mogelijk ongezien, maar we moeten ook de veiligheid in real life waarborgen.”

WHJVVNLDG_WHJVVNLDG vierde

“Dat vliegtuigen en helikopters kunnen landen is essentieel voor de voortzetting van een operatie. Dat maakt ons onmisbaar. We zijn een jonge eenheid en nog volop in ontwikkeling. Het belangrijkste is dat we internationaal erkend zijn, zodat we kisten van andere nationaliteiten ook aan de grond mogen zetten, wereldwijd.”