01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Defensie in beeld

Piraten bestrijden in eigen land

Special forces van het Korps Mariniers deden onlangs in noord-Nederland mee aan de anti-terreuroefeningen Jackal Stone en Poseidon. Tijdens deze trainingen ging het om bestrijding van maritiem terrorisme, zoals kapingen en piraterij. Onder meer bevrijdden de eenheden 450 passagiers van een gekaapte veerboot. Bedenker van de oefening was de Dienst Speciale Interventies. Deze antiterreureenheid bestaat uit speciale defensie- en politie-eenheden. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Veteranenicoon bevorderd

Veteranenicoon Ted Meines was stomverbaasd dat ie op precies zijn 93ste verjaardag werd bevorderd tot effectief luitenant-generaal. Dat gebeurde tijdens de première van de Nationale Taptoe in Ahoy, Rotterdam. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp stelde Meines van het besluit op de hoogte. Hij omschreef de opperofficier als 'een uniek persoon die in veteranenland door allen in het hart werd gesloten'. Meines is in titel allang luitenant-generaal. Hij draagt die rang bij bijzondere gelegenheden. De militair was sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte mede het Veteranenplatform op. Foto: Louis Meulstee

Oplettende nachtwacht

In de duisternis houdt een lid van het Korps Commandotroepen de omgeving in de gaten. De speciale eenheden treden in Midden-Afrika op als ogen en oren van de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, afgekort MINUSMA. Deze vredesmissie van de Verenigde Naties heeft onder meer als doel het Afrikaanse land te stabiliseren en de politieke dialoog te bevorderen. Foto: sergeant Hille Hillinga

Maritieme buurjongens

Van buurjongens naar jaargenoten en maatjes voor het leven. Ooit woonden ze in dezelfde flat, ze meldden zich op hetzelfde moment aan voor de marine en werden elkaars steun en toeverlaat. Vice-admiraal Matthieu Borsboom (links) droeg vandaag het commando over de zeestrijdkrachten over aan luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk (rechts). Foto: Evert-Jan Daniëls