05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

‘We hoopten op het beste, maar vreesden het ergste’

Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Rob Gieling

Waalcrossing slotstuk van herdenking 70 jaar Operatie Market Garden

De Waaloversteek was de grootse afsluiting van de herdenking van Operatie Market Garden. De Amerikaanse overste buiten dienst James Megellas stak de Waal 70 jaar na dato opnieuw over. Zijn vijfde oversteek. 

x
De 97-jarige veteraan Megellas was niet onder de indruk van de CV90-pantservoertuigen en grondtroepen die de Waaloverstekers ‘onder vuur’ namen. “It’s my fifth time, so…”, lachte de Texaan.

Afscheid nemen

“Vlak voor de oversteek namen we onderling afscheid van elkaar. We wisten dat velen de overkant niet zouden halen. Wij behoorden tot de eerste groep die de oversteek zou maken. De ernst van de situatie drong diep tot ons door toen we de bootjes zagen. Niks motors of gemechaniseerd: peddelend moesten we naar de overkant. Ik vroeg aan mijn kameraad of hij mijn moeder wilde bezoeken als ik zou sneuvelen. Hij moest doorgeven dat ik van haar hield. We hoopten allemaal op het beste, maar vreesden het ergste. En terecht, want het werd een slagveld."

‘De geschiedenis mag zich niet herhalen’

x

Peddelen

"Aan de andere kant stonden bijna duizend Duitsers met machinegeweren. En dat terwijl wij peddelend de overkant probeerden te bereiken. We hebben veel mannen verloren die dag. Jonge jongens. Maar uiteindelijk wel om een reden, namelijk voor de vrijheid van een land. Inmiddels is dit de vijfde keer dat ik de Waal oversteek. De eerste keer tijdens Operatie Market Garden en daarna nog tijdens eerdere herdenkingen. Iedere keer ben ik weer onder de indruk."

Wie: James Megellas (97)

Woonplaats: Dallas, Texas

Rang: eerste luitenant ten tijde van de Waalcrossing, verliet als luitenant-kolonel de dienst

Medailles: Distinguished Service Cross, 2x Silver Star, 2x Bronze Star, 2x Purple Heart

x

Onder de indruk

"Vandaag was het ook bijzonder indrukwekkend. Ik vind het belangrijk dat deze actie herdacht wordt, zodat de geschiedenis zich niet herhaalt. Het is bijzonder om dit nog mee te mogen maken. Nederland kent in vergelijking met andere landen veel vrijheid. Ik ben daarvan zeer onder de indruk. Ik vind het daarom ook mooi om dit mee te mogen en kunnen vieren.”