11

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Afghaanse klus geklaard

De toestellen ondersteunden Afghaanse lucht- en grondeenheden tijdens operatie ‘Afghan Assist’. Ze verrichtten luchtverkeersleidingstaken, coördineerden luchtsteun tijdens grondgevechten, ondersteunden bij medische evacuaties en fungeerden als commandovoeringscentrale.

De vliegtuigen horen bij een internationale eenheid waarvoor 16 NAVO-landen personeel leveren. Er werken ongeveer 50 Nederlanders.

Na bijna 4 jaar, 1.240 missies en 12.240 vlieguren op de klok, zijn de AWACS E-3A-radarvliegtuigen terug uit Afghanistan.

De AWACS-toestellen en het personeel verbleven sinds januari 2011 op Camp Marmal, op de Afghaanse vliegbasis in Mazar-e-Sharif. Bijzonder, want normaal opereren ze vanaf de Duitse vliegbasis Geilenkirchen of een veld buiten het missiegebied.