10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Pantsers en rode baretten tonen tanden

Oefening Noble Justification

In het Noorse Rena lieten gemechaniseerde en luchtmobiele eenheden afgelopen weken een knap staaltje samenwerking zien. De 6.000 deelnemers, onder wie 3.000 Nederlandse militairen, werden tijdens de oefening Noble Justification klaargestoomd voor deelname aan de snelle interventiemacht van de NAVO in 2015. De oefening in beeld.

Tekst: kapitein Marlous de Ridder  l  Foto's: kapitein Evert-Jan Daniels, Forsvarets mediesenter

Doffe klap

Op het imposante en woeste oefenterrein Rena dreunt het nog lang na. Nederlandse pantserhouwitsers, Belgische Giats en Noorse M-109’s schoten hier in de eerste week met scherp. In totaal leveren 8 landen vuurmonden en zo’n 1.000 man aan ondersteunend personeel. Samen vormen zij het multinationale artilleriebataljon van de NATO Response Force (NRF). 

Riskant

Een voorwaartse waarnemer van het Vuursteuncommando voorziet de artillerie van informatie zodat de granaten precies op het doel vallen. Het werk van waarnemers is een riskante job, omdat zij relatief dichtbij de vijand zitten. 

Veroveren

Centraal in het scenario stonden de bruggen en het vliegveld van Rena. De Immediate Response Force Brigade (IRF-brigade), onderdeel van de NRF, moest deze objecten op de vijand zien te veroveren.

Tactische operatie

De kracht van 11 Luchtmobiele Brigade bestaat uit inzet via de lucht. Niet vreemd dus dat dankbaar gebruik werd gemaakt van een C-130 Hercules van de luchtmacht. Het vliegtuig speelde een rol bij para-operaties en de extractie van troepen. Ook leverde de C-130 voorraden door een tactische landing. “Onze kist zit volledig in het scenario verweven”, vertelt majoor-vlieger Brian. “We zijn niet langer een taxi die personeel en materieel van a naar b vliegt, maar treden op in een tactische setting.”

Geduld

Een Noorse pantserinfanterist wacht geduldig op de vijand. Hoe groter de oefening, hoe trager het gevecht voor de enkele man. Behalve Nederland vormen Noorwegen, België, Duitsland en Denemarken de kern van de IRF-brigade.

Internationaal

De inbedding van een compagnie parachutisten van 82nd Airborne Division bij de Nederlanders gaf de oefening ook op het laagste niveau een internationaal karakter. De Amerikanen sprongen in het weekend boven de Ginkelse Heide ter ere van 70 jaar Market Garden, om zich vervolgens snel bij de oefenende troepen te voegen.

Afschrikken

De NAVO kan de NRF binnen 5 tot 30 dagen wereldwijd inzetten voor bijvoorbeeld het stabiliseren van brandhaarden of het verlenen van humanitaire hulp. De snel inzetbare eenheid dient voornamelijk als afschrikking en collectieve verdediging. Alle deelnemers aan Noble Justification staan volgend jaar paraat