x

08 I 07

SNMG1 weer naar zee na commando-overdracht en Marinedagen

De schepen van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) meerden op 7 juli aan in Den Helder voor de Marinedagen, maar met name ook de commando-overdracht van het vlootverband. Nederland heeft ook in de tweede helft van dit jaar de leiding over het snel inzetbare verband van de NAVO-flitsmacht.

Het commando ging over van commandeur Ad van de Sande naar commandeur Jeanette Morang. Tijdens de ceremonie aan boord van het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën benadrukte Van de Sande het belang van het bondgenootschap. ‘’Samen staan we echt sterker.” Tevens bedankte hij de bemanningsleden van alle schepen van SNMG1 voor hun inzet en toewijding in de afgelopen maanden.

Inmiddels zijn de eenheden van SNMG1 onder leiding van Morang vertrokken om de operaties op zee te hervatten. SNMG1 is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. Ze zijn 24/7 beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier. (Foto’s: SGTBDAV Jasper Verolme)

x

21 | 10

Reünie Whiskey Compagnie

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de samenwerking met de Engelsen werd uitgebreid. Het Skipeloton beet het spits af, gevolgd door de toen opgerichte Whiskey Compagnie, als onderdeel van 45 Commando Royal Marines. Dit heugelijke feit willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Vrijdag 21 oktober 2022 vindt er dus een reünie plaats en wel op de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn. De dag duurt van 10.00 tot 14.30 uur. Inschrijfgeld bedraagt 30 euro. Daarvoor krijgt u ook een maaltijd, 4 consumptiemunten en een reünie-item. Graag uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL 88 INGB 0684715325, t.n.v. R. Rutteman en/of B. Timmermans, o.v.v. uw voor- en achternaam en ‘Reünie Doorn’. Betaling dient uiterlijk op 1 september 2022 te zijn bijgeschreven. (Foto: NIMH)

x

05 | 10

Reünie LDGB

Onvoorziene omstandigheden daargelaten zal de reünie LDGB/MB/VGMRMB-KM gehouden worden op woensdag 5 oktober 2022. De locatie is gebouw De Dukdalf, Hoofdgracht 4, 1781 AA Den Helder. Aanvang om 10.00 uur en einde om 16.00 uur. Inschrijven hiervoor kan tussen 29 augustus en 25 september 2022 via de website www.ldgb.nl. Hierop wordt ook verdere informatie verstrekt. (Foto: SM Gerben van Es)

x

09|07

Cadeautje voor Commandant Zeestrijdkrachten

Het boek ‘Voertuigen van de Koninklijke Marine vanaf 1945’, verscheen al 3 jaar geleden, maar auteur Harry Isings was nog niet in de gelegenheid geweest om het aan een marineautoriteit aan te bieden. Hij greep zijn kans op de eerste van 2 Marinedagen. Commandant Zeestrijdkrachten VADM René Tas zag de aardigheid in van Isings’ actie en nam het werk in het voorbijgaan dankbaar in ontvangst.

Het rijk geïllustreerde boek (1.700 foto’s) van genoemde auteur (en medeauteur annex oud-marinier Ad Stegeman) beschrijft de 800 typen voertuigen die bij de KM, inclusief het Korps Mariniers, en de Mariniersbrigade in dienst waren (en deels zijn) van 1945 tot en met het jaar van verschijnen. ‘Voertuigen van de Koninklijke Marine vanaf 1945’ telt ruim 500 pagina’s en is te koop bij uitgeverij Stili Novi voor 59,50 euro. (Foto: KPL 1 b.d. Joan Plaatsman)

x

12 | 07

Ook de gedrukte najaarsversie van Alle Hens ontvangen?

Net als begin 2020 en juli 2021 brengt de Koninklijke Marine ook dit jaar eenmalig een gedrukte versie van Alle Hens uit. Naar verwachting ploft dit nummer half september op de mat bij alle marinemensen en andere militairen plus burgermedewerkers die binnen CZSK geplaatst zijn. Behoort u niet tot die categorieën, maar wilt u dit papieren juweeltje ook graag ontvangen, mail dan uw adresgegevens voor 1 augustus naar: allehens@mindef.nl. (Uw adresgegevens worden eenmalig gebruikt voor de verzending van Alle Hens. Na verzending zullen uw gegevens worden vernietigd.)

x

16 | 06

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. 

Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x