Tekst Jack Oosthoek
Foto SM Hille Hillinga

Nieuwe Centrale Ziekenboeg garandeert maximale patiëntenzorg

“Mooi, dat nautische behang”, grapt luitenant ter zee 2OC (AR) Vincent Pierik terwijl hij (fraaie) luchtfoto’s van marineschepen bekijkt. Ze sieren de wanden van de nieuwe Centrale Ziekenboeg (CZB) in Den Helder, officieel ‘Gezondheidscentrum Centrale Ziekenboeg’ geheten. Eind juni ging de deur open van het nieuwste Defensieziekenhuis. Onder het humoristische motto EPOT (Eerste Patiënt op Tafel) kun je er vanaf medio juli terecht.

De jongste burgermedewerker van de Centrale Ziekenboeg, tandartsassistente Nadia Bregman, en DGO-commandant CDR (AR) Remco Blom ‘knippen’ de nieuwe Centrale Ziekenboeg open. Dat gebeurde in tegenwoordigheid van personeelsleden.

‘Wát een vooruitgang ten opzichte van de oude CZB...’

Dokter Pierik steekt zijn oordeel over het in 15 maanden uit de grond gestampte pand niet onder stoelen of banken. “Het is hier licht en ruim. Wát een vooruitgang ten opzichte van de oude CZB... Die was vervallen, het tochtte er, het was er warm. Nu hebben we airconditioning en aparte spreek- en onderzoekskamers. In de oude zaten die dichtbij en naast elkaar, wat ten koste ging van de privacy.” Pierik vindt de wachtkamers wel een tikje aan de kleine kant. “Mogelijk moet je op drukke dagen elders wachten. Dat neemt allemaal niet weg dat het comfort van de nieuwe Centrale Ziekenboeg sterk is verbeterd in vergelijking met de oude.” 

LTZ 2OC (AR) Vincent Pierik met personeel van de nieuwe CZB bij de opening. Hij is ervan overtuigd dat hij op zijn nieuwe werkplek uitstekend uit de voeten kan.
Hoofd Inwendige Dienst LTZ 2 (LD) Collé-Bertram: “Patiënten genieten veel privacy”.

‘Dat binnenvallende licht is volgens mij psychologisch een voordeel’

Geen gordijntjeswerk

Praktijkmanager, ofwel hoofd Inwendige Dienst, luitenant ter zee 2 (LD) Margreet Collé-Bertram denkt er ook zo over. “In dit ziekenhuis genieten patiënten veel privacy. Zo liggen de verbandkamers apart van elkaar. Van gordijntjeswerk zoals in de oude ziekenboeg is geen sprake. En al dat binnenvallende licht is volgens mij psychologisch een voordeel. Patiënten varen wel bij licht.”

Wat er volgens Collé-Bertram beter kan? De oprit voor de ambulance en de deur waardoor aangevoerde gewonden binnenkomen kunnen in haar ogen mogelijk breder. “In de praktijk moeten we bekijken in hoeverre de huidige opzet functioneel is. Volgend jaar om deze tijd weten we meer.”

Strengste richtlijnen

Tandarts kapitein-luitenant ter zee (TA) Ronald van der Burg roemt het totale concept. “Deze ziekenboeg is gebouwd volgens de strengste richtlijnen. De wensenlijst van de tandartsen is helemaal ingevuld. We beschikken over de modernste ruimtes, met robuuste en betrouwbare apparatuur. We zijn in staat om toekomstbestendig te werken. Het was ook hoog tijd voor een nieuwe ziekenboeg. Tandartsen hebben bijvoorbeeld water van hoge kwaliteit nodig voor infectiepreventie. In het oude gebouw konden we het hoofd boven water houden, maar nu is het écht goed geregeld. Hetzelfde geldt voor de integratie met andere diensten. Schouder aan schouder werken straalt eenheid uit.”

KLTZ (TA) Ronald van der Burg in zijn nieuwe werkruimte. “Wensenlijst van de tandartsen helemaal ingevuld.”

‘Als ik binnenkom komt er een soort ontspannen gevoel over me’

Marjolein Siebenga van het CEAG is onder de indruk van de ‘uitstraling’ van het nieuwe gebouw. “Laat de patiënten maar komen.”

Meeuwenpoep

Marjolein Siebenga van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG), is onder de indruk van de in haar ogen ‘natuurlijke uitstraling’ van het gebouw. “Er is veel hout gebruikt waardoor er, als ik binnenkom, een soort ontspannen gevoel over me komt”, vertelt de defensieburger. “En alles is zo mooi nieuw. In de oude ziekenboeg konden bijvoorbeeld niet alle ramen open en waren er lekkages. De achterkant van het nieuwe gebouw vind ik qua kleur echter aan de zwarte kant. Op zich mooi, maar je ziet overal die witte meeuwenpoep. Voor de rest is alles oké. Laat de patiënten maar komen.”

 

De achterzijde van de nieuwe Centrale Ziekenboeg.

Goede gezondheidsbeleving

De nieuwe CZB staat vlak naast de oude en is eveneens te herkennen aan het vermaarde rode kruis op de gevel, aan de havenzijde van het pand. Het bouwwerk is ontworpen door GeO Architecten uit Schagen, dat samenwerkte met het Rijksvastgoedbedrijf. Door onder meer glazen puien ‘ademt’ alles de sfeer van licht en ruimtelijkheid. 

 

‘Verlichtend’ doorkijkje.

De omgeving doet enigszins denken aan een park, in jargon: healing environment. Het gevoel dat daarbij opkomt en de sfeer moeten bijdragen aan een goede ‘gezondheidsbeleving’. De patiënt moet zich kortom thuis voelen in de nieuwe Centrale Ziekenboeg. Dat zal wel lukken, want het gebouw straalt een en al moderniteit uit. “De oude CZB voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd”, zei kapitein-luitenant ter zee (AR) Dave Koch vorig jaar al in de aanloop naar de nieuwbouw tegen Alle Hens. “Bovendien’, beklemtoonde hij toen, “is de regelgeving in de loop der jaren veranderd, zoals rond patiënt-privacy. Vroeger was het normaal om bij de balie telefoontjes van patiënten aan te nemen, in bijzijn van wachtende patiënten. Dat is écht achterhaald. Telefoontjes worden beantwoord in een speciale backoffice.

Aparte paden

Nog meer noviteiten: patiënten en personeel lopen niet meer langs en door elkaar heen, maar volgen aparte paden. Met als een van de voordelen dat ‘genezeriken’, met gebruikt instrumentarium in de handen, niet meer door een wachtruimte hoeven te lopen. Eveneens hypermodern: de röntgenruimte, de audiometrie (gehooronderzoek), het ecg-apparaat, laboratorium en een sterilisatieruimte voor zowel artsen als tandartsen. 

De toegang tot de nieuwe ziekenboeg.

Hoog niveau

Zo helder als glas: onder het motto ‘Zorg zichtbaar voor elkaar’ stelt de nieuwe CZB het personeel in staat om werk van hoog niveau te leveren. Commandeur (AR) Remco Blom, hoofd Defensie Gezondheidszorg Organisatie, vertaalde dat bij de opening zo: “Dit gebouw geeft vertrouwen”.

 

Welke eenheden herbergt de nieuwe CZB?

De nieuwe Centrale Ziekenboeg herbergt het Eerstelijns Gezondheidszorgbedrijf (EGB), de Defensie Tandheelkundige Dienst (DTD) en het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG). Stuk voor stuk organisaties die onder de paraplu vallen van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie (DGO).

45 jaar oud

De oude Centrale Ziekenboeg was 45 jaar oud. 1977 was een turbulent jaar vanwege onder meer de treinkaping bij De Punt in Drenthe. Een tijd ook waarin de dienstplicht nog springlevend was. Het oude ziekenhuis was een ziekenboeg in de ruimste zin des woords. De bemanning stond 24 uur per dag paraat, de ziekenzalen boden ruimte aan tientallen patiënten. In tegenstelling tot nu verrichtten huisartsen toen veel behandelingen zelf.

Het personeel heeft onmiskenbaar zin om in het nieuwe ziekenhuis te werken.