Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

Terwijl velen al voorzichtig uitkijken naar het zomerverlof, is de bedrijvigheid op de haven nog in volle gang. En dat is ook logisch. De wereld draait immers onvermoeibaar verder en de veiligheidssituatie in die wereld laat niet toe dat we achterover leunen. Of het nu gaat om het onschadelijk maken van explosieven op de Noordzee, het leveren van het Vlaggenschip aan een NAVO-taakgroep of het trainen van eenheden met een hoge reactiesnelheid, zoals de Marine Spearhead Task Unit. Het gaat allemaal door alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat is maar goed ook, want daar zijn we van, ook op de rand van het zomerverlof.

Een verlof dat voor velen van ons niet eens vanzelfsprekend is; inzet gaat immers gewoon door, al dan niet gepland. Voor ons, als militairen en burgermedewerkers van de marine, misschien niet onverwacht en onbekend, maar hoe anders kan het zijn voor het thuisfront. Wanneer vader, moeder of partner thuiskomt met de boodschap dat het geplande verlof (en daarmee de geboekte vakantie) geen doorgang kan vinden, want inzet roept! Dat zijn dé momenten waarop we een beroep doen op de onvoorwaardelijke toewijding van ons thuisfront. Zonder dat thuisfront natuurlijk geen marine.

‘Dat zijn dé momenten waarop we een beroep doen op de onvoorwaardelijke toewijding van ons thuisfront’

Het zomerverlof staat natuurlijk ook symbool voor de ‘midterm’ van het jaar, zelfs zonder dat we hiervoor een houten balk doorzagen. De eerste helft van het jaar is omgevlogen. Een half jaar waarin we mooie moment hebben afgewisseld met minder mooie, soms zelfs verdrietige, momenten. Momenten waarop we afscheid moesten nemen van fijne collega’s, na ziekte of een ongeval. Een bijzonder moment voor mij was in dat opzicht de jaarlijkse herdenking van de in actieve dienst overleden collega’s. Dat we jaarlijks zo bij hen stilstaan, geeft goed weer bij wat voor een bijzondere organisatie we werken.

Mooie momenten genoeg om op terug te kijken. Schepen en eenheden die wereldwijd succesvolle inzet hebben gepleegd om ons land en onze belangen veilig te houden. En eindelijk een arbeidsvoorwaardenakkoord dat recht doet aan ons bijzondere werk. Niet in de laatste plaats de Marinedagen die afgelopen weekend weer plaatsvonden volgens beproefd recept. Getuige de kleine 100.000 bezoekers een concept dat nog steeds werkt. Het weekend was een mooie opmaat naar 2023, als SAIL Den Helder weer op het programma staat en we ook als Koninklijke Marine wederom zullen uitpakken. Overigens, wat mij betreft, dan zeer zeker wél met een feest voor ons personeel; al was het maar omdat we volgend jaar alweer 535 jaar bestaan als marine!

Voor nu wens ik iedereen een mooi verlof. Geniet en rust uit. En voor hen die doorgaan met hun inzet of missie: veel succes bij al het belangrijke werk dat jullie verzetten en vergeet niet te genieten van het bijzondere wat jullie doen! Blijf gezond!

Adjudant ODOPS Hans Hijman

Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten