03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 6

‘Elkaar uitdagen en van elkaar leren’

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Lance Cpl. Ryan Ramsammy (Dvidshub.net)

Caribbean Coastal Warrior 2022 verdiept en verbreed samenwerking NL-VS

Duiken in het kristalheldere water rond Aruba staat op menig bucketlist van reislustige toeristen. Toch vormt de onderwaterwereld daar ook een belangrijk oefenterrein voor de duikers van 2nd Reconnaissance Battalion van 2nd Marine Division, United States Marine Corps. Het op Aruba gelegerde Marine Squadron Carib (MSC) is eens per jaar gastheer voor de Amerikaanse collega’s. Onlangs vond de gezamenlijke duikoefening Caribbean Coastal Warrior (CCW) weer plaats en werkten de marinierskorpsen aan een verdieping en verbreding van de samenwerking.

Deelnemers aan CCW

  • Alfa Company, 2d Reconnaissance Battalion, USMC;
  • 1 troop mariniers van het MSC;
  • 2 kikvorsmannen van het MSC als duikinstructeurs;
  • 1 kikvorsman van de Defensie Duikschool als Subject Matter Expert in duiken;
  • 2 boten van de FRISC Troop van Marine Hoofdkwartier en Kustwachtcentrum Carib.

Expertise delen

Dit jaar stond de training volledig in het teken van tactisch duiken. De Amerikaanse bezoekers werden ondersteund door kikvorsmannen vanuit de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF). De kikkers deelden hun expertise en konden de trainingspartners daarmee op een hoger niveau brengen.

De eerste week van CCW stond voornamelijk in het teken van het opfrissen van basisvaardigheden, zowel individueel en als in buddyteams. Tijdens deze week werd er voornamelijk gedoken in de rustige Commandeurs Baai. Daar werd (voor het eerst) ook getraind met de Enhanced-Diving Propulsion Device (onderwaterscooter). Deze is ideaal voor het verplaatsen van personen en materieel over langere duikafstanden.

Gezamenlijke raiding force

Na de eerste serie duiken volgden trainingen met complete teams van 6 man. Deze deden diverse duiklocaties aan, om verschillen in omstandigheden onder water, dieptes, stromingen en landingsstranden te ervaren. De trainingsperiode werd afgesloten met 2 Full Mission Profile-duiken, waarbij 3 teams van 6 man op verschillende stranden missies moesten uitvoeren. Die verschilden tussen het veiligstellen van het strand, een intell pick-up doen of een strandverkenning ten behoeve van een raiding force.

In het laatste geval draaide dit uit op een succesvolle binationale samenwerking van Amerikaanse duikteams, Nederlandse infanterie (vanuit het MSC) en de FRISC’s die samen die raiding force vormden.

Voorkeurspartners

“Hoe meer er internationaal wordt getraind, des te naadlozer kunnen we op elkaar aansluiten in de uitvoering van combined operaties”, aldus kapitein der mariniers Fabian Schra, als uitwisselingsofficier geplaatst bij ‘2 Recon’. “Door de rijke geschiedenis van onze samenwerking, als USMC en Korps Mariniers, is de band hecht. We zien elkaar als voorkeurspartners en door nu weer samen te oefenen, wordt die samenwerking nog intensiever.”

Ondanks personeelswisselingen bij beide eenheden, kon je volgens Schra toch een doorontwikkeling in de samenwerking waarnemen. “En dat terwijl er verschillen zijn qua opleiding, uitrusting, planning en TTP’s (tactieken, technieken en procedures, red). Uiteraard deelden we onderling ook onze TTP’s, om van elkaar te leren.”

Gesloten beurzen

“Wat voor ons Caribbean Coastal Warrior is, noemen de Amerikanen Aruba Dive Deployment For Training”, vertelt Schra. “Deze training is onze tegenprestatie voor Caribbean Urban Warrior, een jaarlijks oefening op het Amerikaanse Camp Lejeune (North-Carolina) in optreden binnen verstedelijkt gebied. Integratie en samenwerking staan steeds centraal, zowel voor het Amerikaanse mariniersbataljon als voor ons MSC."

De samenwerking vindt trouwens plaats met gesloten beurzen, aldus Schra. "We ondersteunen elkaar over en weer op gelijkwaardige wijze. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk integratiemomenten te vinden; denk aan uitwisselingen tijdens wintertrainingen, Joint Terminal Air Controller-trainingen en dit jaar bijvoorbeeld ook tijdens de Military Tracking Course.”

‘Onschatbare waarde’

“Tijdens CCW 22 beschikten we over meer capaciteiten dan bij eerdere uitvoeringen”, vertelt de Amerikaanse captain Arthur Johnson, commandant van Alpha Company. Hij toont zich zeer tevreden over het verloop van de oefening op Aruba. “De instructie van de Nederlandse NLMARSOF-duikinstructeurs was van onschatbare waarde voor de USMC-duikers. In de loop van slechts enkele weken konden zijn hun tactische vermogen sterk verbeteren. Tijdens de eindoefening bundelden we onze kracht met die van het MSC, bij het uitvoeren van amfibische operaties en invallen. De oefening werd een succes en we kijken ernaar uit om elkaar te blijven uitdagen en van elkaar te blijven leren. En we zoeken tegelijkertijd naar meer manieren om samen te werken binnen zeer uitdagende en realistische trainingsscenario's.”