06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

Gevecht van 100 meter

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Oud-marinier Alexander Lamp volbrengt missie

“Zo’n 20 meter voor de finish viel ik nog bijna, maar ik heb het gehaald. En hoe!” Missie volbracht, zo beoordeelt sergeant-majoor van de mariniers buiten dienst Alexander Lamp onlangs zijn race over 100 meter, tijdens de Invictus Games in Sydney, Australië. “Maar ik ben nog niet klaar. In 2020 in Den Haag hoop ik er wéér bij te zijn: ik ga nieuwe doelen stellen.”

Het was een enorm emotioneel moment voor Lamp, maar ook voor de rest van het Invictus-team. Aan de finish werd menig traantje weggepinkt door zijn mede-atleten en boezemvriend sergeant-majoor van de mariniers Dim Luijks. Hij was vanuit zijn plaatsing op Curaçao overgekomen om zijn kompaan te steunen. “Ik had dit voor geen goud willen missen. Als je hiervan geen kippenvel krijgt…”

De sprint smaakte naar meer, dus kwam Lamp ook nog in actie op de 4 x 100 meter-estafette.

Even terug naar 2016. Sergeant-majoor Lamp weet en ervaart dan inmiddels al een aantal jaren dat de ziekte Multiple Sclerose zijn mobiliteit onherstelbaar aantast (zie ook: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2018/16/04_invictus_16). Zijn fysieke gesteldheid noopt hem te stoppen met zijn werk bij het Korps Mariniers. Lopen wordt steeds moeilijker en Lamp geeft daar in eerste instantie aan toe. “Ik had gewoon een schop onder mijn kont nodig”, weet hij nu. “Die kreeg ik van mijn fysiotherapeut in Helmond.”

2 jaar trainen om nog 1 keer 100 meter te kunnen hardlopen op een internationaal podium. Je moet het maar kunnen. “Zonder de steun van mijn gezin, mijn vrienden uit het Korps Mariniers, Stichting Return to Base en het Invictus-team was dat niet gelukt.”

Het is volbracht. Lamp wordt opgevangen door mariniers LKOLMARNS Stefan Nommensen en SMJRMARNALG Bart van der Burg.

Op de golven van de aanmoedigingen in het propvolle oud-Olympische atletiekstadion haalde Lamp ook zijn tweede doel: de sprint afleggen binnen 20 seconden. “En dat smaakte naar meer”, spreekt de Brabander, die ook nog in actie kwam op de 4 x 100 meter-estafette. “Daarna was ik wel helemaal stuk. Maar het is die 2 jaar van trainen, terugval, opgeven en weer doorgaan, allemaal waard geweest. Nu hoop ik in 2020 ook mijn familie te laten zien wat je kunt bereiken, ondanks deze ziekte.”

Meer mariniers

Lamp was vorige maand niet de enige (oud-)marinier die uitkwam tijdens de vierde editie van de Invictus Games. Luitenant-kolonel der mariniers Stefan Nommensen (wielrennen, zwemmen, atletiek en zitvolleybal), sergeant-majoor van de mariniers Bart van der Burg (wielrennen, boogschieten) en marinier 1 b.d. Jelle van der Steen (rolstoeltennis, rolstoelbasketbal) kwamen ook in actie.

Het Invictus-team liep mee met Veteranendag. Links, met zonnebril: Lamp, middenvoor in de rolstoel oud-marinier Van der Steen.