Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Jarno Kraayvanger

Bergtraining 2 MCG slijtageslag

Het is een jaarlijks terugkerend feestje: de bergtraining van het Korps Mariniers. Dit jaar was het de beurt aan 2nd Marine Combat Group. De eenheid rukte met 300 infanteristen en 100 mensen voor de ondersteuning uit naar Schotland. Hier werden de skills & drills beoefend van het opereren onder de haast rancuneuze omstandigheden van de Hooglanden.

De kou, de harde wind, de sneeuw, de slagregen en het onherbergzame terrein vroegen 5 weken lang het uiterste van de mariniers. Zij leerden navigeren en het kiezen van veilige routes en overnachtingsplekken. Ook het beoefenen van klim- en stijgtechnieken maakte onderdeel uit van de training.

Zowel Koning Willem-Alexander als defensieminister Ank Bijleveld wilden er het fijne van weten. Zij bezochten de mariniers in Schotland en brachten kortere en langere tijd met hen door. Zo bracht de majesteit ook een nacht door in het veld met de eenheid.

Een stroopwafelbakker uit Overijssel maakte zich zorgen. Dit met het oog op het nieuws over het ontbreken van deugdelijke kleding voor mensen op missie. ‘Hebben ze wel regenjassen?’, vroeg hij zich af op Twitter. Het antwoord uit Schotland liet kort op zich wachten: ‘Ja, maar géén stroopwafels’. De bakker vatte het sportief op en leverde 2.400 wafels af bij de marinierskazerne in Doorn, voor verder vervoer naar Schotland. Munitie voor de mannen, want het 'kastje' moet branden!